Главният прокурор Иван Гешев не е недосегаем. По Конституция той се отчита пред парламента. Отделно от това с промени в Конституцията от 2016 г. главният прокурор може да бъде викан в парламента, за да дава отчетност за други доклади на прокуратурата. Имаше такъв отчет. Това заяви пред БиТиВи зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Настъпил е момента той да представи отчет за миналата година. Би следвало той да бъде повикан (в парламента) и да отчете дейността на прокуратурата за 2020 г, уточни Даниела Машева.

За 7-часовото обсъждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) дали може да започне процедура за неговото предсрочно отстраняване по предложение на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, заместникът на Гешев каза, че е неприемлива намесата на политиците в работата на ВСС. Припомняме, във ВСС решиха, че не могат да започнат такава процедура.

Сега има политическа воля за намаляване правомощията и мандата на главния прокурор, което може да стане само с промяна на Конституцията - може ли в обикновено Народно събрание или трябва Велико народно събрание да обсъжда такова решение, което касае промяна на формата на държавно управление, обясни заместникът на Гешев.

Тя е категорична, че искането за предсрочно освобождаване на Гешев е срещу личността на Иван Гешев, което засяга и правомощията му и срещу работата на прокуратурата, ВСС.

Не възприемам идеята за пряк избор за главен прокурор. Процедурата е достатъчно прозрачна, публична, приемат се становища на професионалните организации, каза Машева.

Мнозинството на ВСС прие, че МП не може да е от кръга на упълномощени, които могат да откриват процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Така Машева коментира решението на ВСС, според което процедурата за предсрочното отстраняване на Гешев не може да започне.

Според нея са разгледани внимателно фактите и сигналът, че главния прокурор е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, бил неоснователен. Сегашните законови разпоредби са ясни, каза Машева. Според нея тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство, ако има основателност.

Трима от прокурорската колегия и правосъдният министър имат право да внасят предложение за номинация на главен прокурор, но правосъдният министър нямал право да иска отстраняване на главния прокурор, смята Машева. Според нея трима от Прокурорската колегия и петима от ВСС имат право за започват процедура за неговото отзоваване.

Осем гласуваха (в подкрепа на внесеното предложение от правосъдния министър за предсрочно отзоваване на Гешев - б.р.), но не за неговото отстраняване, смята Машева, която е убедена, че той не влияе на ВСС.

"Главният прокурор председателства прокурорската колегия, не бих казала, че има неправомерно влияние върху прокурорската колегия и на ВСС. До преди година бях член (на ВСС). И предишният, и сегашният прокурор не са оказвали неправомерно влияние", смята Машева.

Според нея на 9 юли 2020 г. с нахлуването на прокурори и представители на Бюрото за защита на свидетели в Президентството, които бяха въоръжени, не били допуснати грешки. Имало предварително разрешение от българския съд, увери зам.-главният прокурор, която отрича, че тогава в президентската администрация е имало нахлуване и агресия.

Преди дни Валентина Маджарова - шефката на спецпрокуратурата защити същата теза. По думите й те били спазили пропускателния режим, били говорили с главния секретар и имали пропуски да влязат в администрацията на президента.

Запитана дали са били поканени, Машева каза: "Не е въпрос за покана от президентстовото. Главният секретар ги бил поканил да влязат (вероятно, когато са били на вратата - б.р.)".

Тя отрече и решението на Административния съд, според което арестите на президентските съветници са незаконни. Машева отказа да коментира решенията на Административния съд, според което има самоцелно прилагане на закона, а мотивите за арест на съветници на президента са били по устни разпореждания на прокурор.

Румен Радев сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор

Румен Радев сезира КС за Бюрото за охрана към главния прокурор

Главният прокурор не можел едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия

В коментар за дейността на Бюрото за защита към главния прокурор тя обясни, че те защитават свидетели и лица, които са защитени от наказателно производство. Има и други охранителни функции, предоставя охрана и на магистрати, които са защитени, каза Машева и обясни, че сега 14 души са защитени от Бюрото. Около "9-10 млн. лева е бюджета" обясни тя, но отказа да назове какъв е щата на това бюро. Голяма част от тези пари вероятно се разходват за защита, бяха думите й за ефективността на бюджета.

"Бюрото защитава магистрати, които са застрашени по някакъв начин те лично или техни близки. Главният прокурор получава съответната охрана", каза Машева.

Тя отрече твърдението на политици от различни партии, че това е " паравоенен орган под ръководството на главния прокурор". Машева не каза как са подбирани кадрите, които работят в това Бюро за защита на свидетели, нито какви са заплатите им.

Относно искането на депутати от различни партии да бъдат премахнати спецсъдилищата и спецпрокуратурата, Машева увери, че Спецпрокуратурата имала добри резултати в борбата с организираната престъпност, имало осъдителни решения и разследвания.

Определението, че спецсъдилищата са бухалка, тя приема и като нещо похвално.

Според нея е рано да се търси устойчивост на ефекта от спецсъдебното производство, независимо, че вече 10 г. има подобен ресор в съдебната система, а от 2017 г. има и спецпрокуратура. 4-5 г. не са достатъчни да се търси тази устойчивост, за която се търси резултат, обясни Машева и изтъкна, че има осъдителна присъда за вицепремиер. Предишният механизъм за сътрудничество и проверка отпадна за България, каза тя за ежегодните Евродокладите.

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им.

Машева призна, че съдебната система има необходимост от съдебна реформа. "Тя не може да се фокусира само за отстраняване на главния прокурор, да бъде насочена срещу спецсъда. Няма аналог на закриване на съд до настоящия момент. Цялата държава да се фокусира, да се намерят средства за електронното правосъдие. Само то ще гарантира достъп до правосъдие, бързина на процеса. Гражданско, административно, търговско право - къде ги забравяме", каза Машева.

Прокуратурата не трябва да бъде извадена от съдебната власт, нейното място е там, за да се гарантира нейната независимост, смята зам.-главният прокурор.

Тя запита, ако държавното обвинение е в изпълнителната власт - няма ли да бъде зависимо. Другият вариант - ако е самостоятелен орган - извън трите власти, как ще бъде.

Дали е легитимна дипломата на Иван Гешев

Мисля, че дипломата му е легитимна, каза заместничката на Гешев и допълни, че той едва ли е представил фалшива диплома. "Сигурна съм, че тази диплома многократно е била проверяване. Той следва да има ценз, защото е завършил АМВР. Смятате ли, че това учебно заведение не е акредитирано. Ако тази диплома е нелегитимна, множество адвокати, нотариуси, съдии, магистрати имат същата диплома. Какво ще стане с тях тогава", запита Даниела Машева.