"Аз политически коментари няма да правя."

Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова в отговор на въпрос за внесения сигнал във ВСС с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

За мен това искане е политическо, но аз съм магистрат и няма да правя политически коментари, лаконична бе прокурор Маджарова, но допълнително коментира, че нейната лична позиция е, че основания за отстраняване на главния прокурор по тези мотиви, които са изтъкнати в сигнала на министър Янаки Стоилов, не са налице.

Защо сега, защо точно в този момент се задейства процедура, медиите могли сами да си отговорят на въпроса.

Сигналът към ВСС за искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е законосъобразен. Доколко обаче тази процедура е обоснована, не мисля, че аз съм човекът, който следва да отговори на въпроса, уточни прокурор Маджарова.

Магистрати от спецпрокуратурата по никакъв начин не се нахлували в президентството, а са предприели и извършили действия след надлежно разрешение от български съд. Спецпрокуратата е влязла на територията на президентството по правила и служителитете са били въведени от административния секретар на президентството.

Всички други твърдения - за нахлуване някъде - са най-малкото неистина и манипулативно поднесени, уточни прокурор Маджарова, според която е крайно време да се спре да се приказва за нахлуване - "такова няма". Маджарова и уточни, че освен това самата сграда на президентството не разполага се ползва с привилегия да не се извършват действия по разследване и законова забрана.

По отношение на подслушванията на ГДБОП, извършено по две разследвания, Маджарова заяви, че и в случая не може да става дума за незаконно и нерегламентирано подслушване, права на никого не са нарушени и политици не са били подслушвани.

Прокуратурата не установи да са подслушвани политици

Прокуратурата не установи да са подслушвани политици

Досъдебното производство е прекратено поради липса на доказателства

Прокурор Маджарова вярва, че ще се прояви разум по идеята за закриването на Специализираната прокуратура. Ако все пак се стигне до това има опасността за процесите, които висят в досъдебна фаза, посочи тя.

Тя е на мнение, че процесът по закриване на специализираните съдилища би се отразил негативно.

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

3-месечният срок, определен от ВСС, бил "опит за разтягане"