Закриването на специализираните наказателни структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и българското общество. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС.

Той открои като проблем, който ще възникне при подобна мярка, прекратяването на всички съдебни производства и даде пример с делото "Сарафово".

Според него става въпрос за политическа целесъобразност, но не и за законосъобразност.

"Това правосъдие струва 3 млрд. лева, запорирани от лица, по отношение на които са повдигнати обвинения или са внесени в съд. Правосъдието е скъпо мероприятие и трябва да бъде ясно казано на българските граждани, че всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране", подчерта обвинител №1 и даде пример с Румъния, където по негови думи има драстична разлика в заплащането и там се получават бонуси за конкретни резултати.

Гешев заяви, че трябва да бъде направен анализ на тези структури в хода на дискусия за ефективността им.

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

След една предизборна кампания предстои друга...

Той напомни, че на практика оценка е била дадена от Европейската комисия в хода на миналогодишния доклад на европейското върховенство на закона в резултат на това, че благодарение на тези структури е било временно преустановено наблюдението по направление на организирана престъпност. Гешев посочи, че ЕК е заявила, че внимателно наблюдава идеите за законодателни промени, въпреки че няма практика да коментира такива, преди те да са влезли в сила.

"Оценката за тези структури е дадена от европейски прокурори от службата за подкрепа на структурните реформи в хода на независимия анализ на структурния функционален модел на българската прокуратура. Много подробно са описани ефикасността и ефективността на тези структури", настоя главният прокурор.

Той бе категоричен, че проблем за българската прокуратура няма, тъй като всички магистрати са несменяеми. По негови думи това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори.

ВСС дължи реакция и трябва да защити всеки магистрат, независимо дали е съдия, прокурор или съдебен служител, изтъкна Гешев.

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Искането е чисто политическо и то от подсъдими и обвиняеми, правната комисия го прие на първо четене

Пленумът на Висшия съдебен съвет излезе и с декларация във връзка с внесените в 45-ото Народното събрание проекти и в подкрепа на декларацията на прокурорската колегия на ВСС, приета на 29 април.

В нея се изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи.

"Присъединяваме се към заявеното в декларациите на Прокуратурата на Република България, специализираните съдилища, съсловните магистратски организации и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на независимостта на съдебната власт от политическо влияние и нарушаване на конституционно определения принцип за разделение на властите и върховенството на закона", посочва се в декларацията.

ВСС остро се противопоставя на публичния образ на специализираното правосъдие като изпълняващо политически мотивирани поръчки. Също така подчертава, че извънредното правосъдие е създадено с отчитане на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка и е доказало своята необходимост и ефективност.

Декларацията се позовава на положителните оценки от докладите на Комисията до ЕП и Съвета на ЕС от 22 октомври 2019 г., 13 ноември 2018 г., 15 ноември 2017 г., 25 януари 2017 г., 28 януари 2015 г. и 18 юли 2012 г.

"Закриването на специализираното наказателно правосъдие в момент на политическа нестабилност и икономическа несигурност за обществото ще блокира съдебната система и ще провокира напрежение сред магистратите и гражданите", заявяват още в декларацията си висшите магистрати и настояват за широк професионален и обществен дебат, който да постави на дневен ред актуалните проблеми, свързани с техните правомощия и функции.