Европейската комисия одобри 168,9 млн. евро помощ за българските земеделци. Средствата ще бъдат изплатени по две схеми за подпомагане.

Производителите на зърно и маслодайни култури ще получат 84 милиона евро (164 милиона лева). По линия на помощта в контекста на войната на Русия срещу Украйна, земеделските стопани ще получат около 84,9 милиона евро (166 милиона лева).

Двете схеми бяха одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г. и изменена на 20 ноември 2023 г. и на 2 май 2024 г. Подкрепата ще бъде в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни средства, уточняват от ЕК.

От Комисията посочват, че първата мярка ще бъде отворена за производители на определени зърнени и маслодайни култури (а именно пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед), които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради трудностите на селскостопанския пазар, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна. Втората мярка ще бъде за първични селскостопански производители в секторите, свързани с едри и дребни преживни животни, пчелни колонии, плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюн, които са изправени пред недостиг на ликвидност и са пряко засегнати от сериозните затруднения в икономиката, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Според ЕК българските схеми са в съответствие с условията, определени във Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход. По-специално помощта i) не надвишава 280 000 EUR на бенефициер; и ii) се предоставя не по-късно от 31 декември 2024 г. Комисията стигна до заключението, че схемите са необходими, подходящи и пропорционални за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на ЕС и условията, определени във Временната рамка.

Украинската помощ тръгна към земеделците

Украинската помощ тръгна към земеделците

Още 125 милиона лева ще бъдат изплатени до края на ноември