България и Румъния са постигнали съществен напредък при изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти. Това отчете Европейската комисия по повод навършването на половин година от началото на изпълнението на тези проекти, съобщава БНР.

Отбелязва се, че в сферата на убежището страната ни е провела обучения за улесняване на прилагането на ускорените процедури. Освен това е изготвила списък с определени сигурни страни по произход на мигрантите и е увеличила броя на служителите на Европейската агенция за убежище.

България е в процес на изменение на законодателството, за да позволи издаването на откази за международна закрила заедно с решения за връщане на незаконните мигранти.

От началото на следващата година у нас ще бъде въведена възможността за подпомагане на доброволното връщане. България е засилила сътрудничеството си с Европол за борба с трафика на хора и ограничаване на вторичните движения на мигрантите в Съюза.

Зам.-председател на ЕК: Убеден съм, че до края на годината ще имате "да" за Шенген
Обновена

Зам.-председател на ЕК: Убеден съм, че до края на годината ще имате "да" за Шенген

България и Румъния са постигнали значителен напредък по противодействие на нелегалната миграция

Докладът на ЕК за изпълнението на пилотния проект за охрана на европейските граници от България и Румъния е много положителен, потвърди еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА.

Според нея напредъкът на двете страни ще има положително отношение и по въпроса с миграцията в ЕС. Йохансон определи постигнатите досега резултати като многообещаващи.

Пилотните проекти в България и Румъния бяха създадени през март след писмо на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до страните членки. Те работят с подкрепата на Комисията и компетентните агенции на ЕС.

Миграцията ще бъде главна тема на днешния Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург. Вътрешният министър Калин Стоянов ще уведоми колегите си за напредъка на страната ни по охраната на външните граници.

Чрез изпълнението на тези проекти страната ни се надява да влезе в Шенген. Окончателното решение обаче зависи от това дали Австрия и Нидерландия ще свалят ветото си.

Шефът на границите: Не сме слабото място в ЕС за мигрантите

Шефът на границите: Не сме слабото място в ЕС за мигрантите

1500 мигранти дневно са отблъсквани на оградата