От днес до 22 ноември в страната ни ще се състои кампания на Европейската комисия по надслов "Европейско гражданство: отвъд думите, конкретни права", съобщи портал Европа.

По време на кампанията българите ще бъдат запознати с правата им на граждани на Европейския съюз, както те са дефинирани в хартата на основните права на Европейския съюз.

Това съобщи Микеле Черконе, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро.

Според самия комисар Баро европейските граждани трябва да бъдат информирани за правата им, за да могат да се ползват от тях във всяка страна членка на Европейския съюз, а и извън съюза.
Като организира тази кампания, Европейската комисия цели да се засилят защитата и спазването на правата на гражданите на Европейския съюз, добави Черконе.

Началото на кампанията, която е под формата на пътуващо шоу, започва с пресконференция в представителството на Европейската комисия в София. Шоуто ще премине през 20 български града.

Преди това кампанията премина през Германия и Румъния, а след България нейни домакини ще са Словакия и Словения.