Обсъдихме как да стимулираме инвестициите на бизнеса на Молдова и на България. "Имаме ръст в стокообмена от 17%, положителни данни се наблюдават в областта на туризма, но все още има потенциал, който трябва да оползотворим". Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция след срещата си с вицепремиера по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка в София, съобщиха от МВнР

Захариева и Лянка обсъдиха конкретни идеи за стимулирането на двустранното икономическо сътрудничество и потенциала за развитие на партньорството в областта на селското стопанство, включително на местно и регионално ниво.

От 1 ноември отваря врати българско консулство в Тараклия

От 1 ноември отваря врати българско консулство в Тараклия

В този молдовски район живеят 45 000 души, от които 65% са българи

Министър Захариева благодари на молдовското правителство за подкрепата за откриването на българско генерално консулство в Тараклия и за безпрецедентно кратките срокове, в които това стана възможно.

"Нашите амбиции са това да не бъде просто консулство, а да бъде център, който да подпомага и инвестициите и връзките между хората, така че наистина този регион да стане привлекателен и да подпомагаме с всичко, което е възможно нашата общност там", допълни тя.

Захариева в подкрепа на Молдова по пътя за ЕС

Захариева в подкрепа на Молдова по пътя за ЕС

Нуждаем се от перспектива и от светлина в тунела, коментира министър-председателят на Молдова Павел Филип

Захариева и Лянка обсъдиха конкретни идеи за проекти, насочени към повишаване нивото на образованието на българската общност в Молдова. Сред тях са развиването на българския университет в Тараклия като регионален образователен център, обмен на преподаватели от висши училища и студенти.

Юрие Лянка подчерта, че в интерес на двете страни е българската общност да бъде още по-добре интегрирана и образована. Той отбеляза, че за да се случи това е важно да се работи за нейната свързаност.

"Трябва да осигурим качествено образование за нашите сънародници в Молдова. Договорихме се средствата, които България дава по програмата "Помощ за развитие" да бъдат насочени освен към инфраструктурно обезпечаване и за повишаване на качеството на образованието на всички нива", подчерта министър Захариева.

Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична, заяви Захариева. "България беше сред първите държави членки, които ратифицираха Споразумението за асоцииране на страната ви с Европейския съюз. На гражданите в Молдова трябва да се покажат добрите примери и ползите от членството в Съюза. Трябва да им дадем ясни послания", каза Захариева.

Българският първи дипломат поздрави Молдова за напредъка й за евроинтеграцията. Тя заяви, че едно от най- хубавите неща, които са се случили на България, е приемането ни в Европейския съюз. Захариева даде пример със значително подобрените икономически показатели на страната ни.

"Изключително важно е ние - ЕС, - да отправим позитивни и окуражителни сигнали към тези страни, които са избрали категорично пътя си към европейската интеграция", заяви Екатерина

Тя отбеляза, че европейската перспектива на страните от Източното партньорство е част от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, заедно с региона на Западните Балкани.

"България е много важен партньор за нас. Поздравявам ви за лидерството, което проявявате като председател на Съвета на ЕС", изтъкна вицепремиерът Юрие Лянка и благодари на страната ни за подкрепата към Молдова.