Българско консулство в молдовския град Тараклия откриха вицепремиерите на България и на Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур, съобщиха от МВнР.

На церемонията вицепремиерът Захариева заяви пред стотиците наши сънародници от района, които се събраха пред сградата на мисията, че ще имат връзка с родината 24 часа, 7 дни в седмицата. Над сградата вече се веят знамето на България и на Европейския съюз увери

Първият работен ден на консулството е утре. Консулският окръг обхваща територията на районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Гагаузия. Първоначално съставът на консулството ще бъде от един дипломат (консул) и един технически служител. Мисията е оборудвана с най-модерната техника за снемане на биометрични данни по стандарти на Шенген.

"Идеята е тази служба да предоставя не само административни услуги, а да бъде и център на културата. Надявам се и българският бизнес да бъде мотивиран да дойде и да инвестира тук, да създава работни места", каза българският вицепремиер на церемонията по откриването. Захариева пожела след време тук да звучат не само химните на Република България и Република Молдова, но и на Европейския съюз.

"Вие сте щастливи хора, защото имате две прекрасни родини - България и Молдова. Надявам се вашата първа родина да бъде все по-близо до вас", обърна се българският първи дипломат към жителите на Тараклия.

Тя увери, че се гордее, че първият български университет зад граница е в Тараклия. Външният министър пое ангажимент да бъдат предоставяни стипендии за обучение във висши училища и да бъдат финансирани различни проекти за подобряване на инфраструктурата в рамките на помощта за развитие. До момента в Тараклийския район България е вложила близо 380 000 евро в такива проекти. Захариева заяви, че се радва, че в Тараклия има присъствие на български медии.

Молдовският вицепремиер и външен министър Андрей Галбур декларира, че Република Молдова е отворена за българските инвеститори.
"За мен е удоволствие да бъда тук заедно с министър Захариева. Целта ни е да подпомогнем българската общност в Молдова да живее възможно най-комфортно тук, да се чувства част от нас, но същевременно да съхрани българската култура и обичаи", каза Галбур.

Молдовският външен министър изтъкна, че за пръв път на предстоящите парламентарни избори жителите на Тараклия ще могат да изпратят свой депутат в парламента, тъй като областта бе обособена като самостоятелен едномандатен избирателен район.

"В нашия район живеят 45 000 души, от които 65% са българи. Имаме театър, читалище, университет, народен ансамбъл, пет завода за вино и коняк, хлебозавод, който произвежда 150 000 броя хлебни изделия дневно, две зони за свободна търговия, клъстер за международен транспорт. Предстои отваряне на пет шивашки цеха с български инвестиции, които ще отворят 500 нови работни места", каза ръководителят на районната администрация Кирил Татарлъ. Той заяви, че се надява новото българско консулство да подпомогне и търговските връзки между двете държави.

Захариева в подкрепа на Молдова по пътя за ЕС

Захариева в подкрепа на Молдова по пътя за ЕС

Нуждаем се от перспектива и от светлина в тунела, коментира министър-председателят на Молдова Павел Филип

Само от 2011 до 2016 г. българско гражданство са получили 31 005 жители на Молдова. Статутът на малцинството ни позволява нашите сънародници да имат двойно гражданство.

През 2015 г. България, в тясно партньорство с Програмата за развитие на ООН, започна и финансира два проекта в областта на сътрудничеството за развитие в Тараклия - проект "Чиста вода". Той предвижда изграждането на осем съоръжения за пречистване на водата в осем населени места.

Вторият проект е "Ремонт на покрива на общежитието на университета "Григорий Цамблак" в град Тараклия". Финансирането на проектите е на обща стойност 537 853 лева.

През 2016 г. със средства от българския бюджет започнаха шест нови проекта - за реконструкция на Дома на културата в село Валя Пержей, район Тараклия. На водоснабдителната система в село Кирсово, Комратски район, АТО Гагаузия. Друг проект е за ремонтиране на част от фасадата и подмяна на вратите и прозорците на детска градина "Слънчице", село Кайраклия, район Тараклия.

Основен ремонт на звеното за хранене и подмяна на електрическата инсталация на детска градина "Искра", село Кортен, област Тараклия; реконструкция на отоплителната система в гимназия "Иван Вазов", село Стояновка, район Кантемир, ремонт на зали за танци и концерти в Музикалния колеж в град Твърдица, район Тараклия.