За диалог между религиозните общности и за общи решения на глобалните проблеми призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тази вечер тя даде вечеря ифтар за дипломатическия корпус по повод свещения мюсюлмански месец Рамадан.На нея присъстваха десетки дипломати от мюсюлманските страни, акредитирани у нас, както и представители на религиозните общности, съобщиха от МВнР.

"Съдбата се е разпоредила така, че българският народ да живее в непосредствено съседство с народите от ислямския и арабския свят. Свързват ни и история и традиции. Като своеобразен мост между Европа и Азия България е на кръстопътя на култури, на сходства и различия. Този факт предпоставя развитието на сътрудничество, базирано на взаимно уважение." - заяви министър Захариева пред гостите в резиденция "Бояна.

Тя подчерта, че принципите на взаимно уважение и ненамесата във вътрешните работи са в основата на отношенията на България с близки и далечни съседи.

"Работим не само с непосредствените си съседи, но допринасяме за дебата в ЕС за значението на свързаността и разширеното сътрудничество в широк план - чрез засилената европейска политика за съседство, чрез Стратегията на ЕС за свързаността в и с Азия и много други." - поясни Екатерина Захариева.

По думите й, в България - родина на много мюсюлмани, моделът за толерантност е успял да запази мира.

"Нашата нация умее да се вслушва в позиции, с които не е съгласна и да се опита да намери разбирателство и толерантност", заяви външният ни министър.

Тя посочи, че в света все повече път си проправят нетърпимостта, ксенофобията и радикализмът, които са без етнос и религия. Захариева даде за пример неотдавнашните нападения в Нова Зеландия, в Шри Ланка и Франция.

"Приветстваме политиките за по голяма свързаност - такива, които събират, а не разделят, такива, които се базират на универсалните ценности и целят устойчиво развитие", каза още Екатерина Захариева, като благодари на чуждестранните дипломати, че работят за запазване на традициите на разбирателство и добросъседство между България и техните държави.

Ифтарът бележи края на дневния пост в исляма по време на свещения месец Рамадан.