Външният министър Екатерина Захариева нареди да се проверят всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години, съобщиха от МВнР.

Причината е предстоящият разпит на зам.-външния министър Георг Георгиев за издадените паспорти на бизнесмена Васил Божков и неговия бизнеспартньор и собственик на мажоритарния дял на ФК "Левски" Георги Попов. 

Зам.-министърът на външните работи на разпит в Спецпрокуратурата

Зам.-министърът на външните работи на разпит в Спецпрокуратурата

По неофициална информация ще бъде разпитван за делото на Божков

Припомняме, от спортното ведомство уточняват, че в края на януари 2016 г. от Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпращат писмо до началника на политическия кабинет на министерството за съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на Божков и Попов, които са членове на УС на съюза. 

Спортното министерство не е искало паспорти за Божков и Попов

Спортното министерство не е искало паспорти за Божков и Попов

Божков и Попов не са напускали страната със служебни паспорти

По заповед на Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще провери всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи броя, основанията за издаване на паспортите, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.