За умора от разширяването на ЕС предупреди външният министър Екатерина Захариева. По време на дискусия за присъединяване на Западните Балкани към общността тя изтъкна, че се усеща и друга умора - умората от реформи.

Румен Радев: Стратегията за Западните Балкани на ЕК е историческа

Румен Радев: Стратегията за Западните Балкани на ЕК е историческа

Документът бележи важен етап за целия регион

България поставя като един от основните приоритети на представителството ни присъединяването на Западните Балкани, подчерта обаче първият ни дипломат. Захариева е убедена, че темата ще продължи да е във фокуса и на следващите, които ще поемат ротационно след нас председателството, затова и Захариева посъветва страните от региона да използват момента.

Външният ни министър вижда позитивни сигнали в европейските политики към Западните Балкани. Основните предизвикателства са сигурността, икономическо развитие на страните от региона, младежката безработица, липсата на свързаност. Но тези предизвикателства дават и много възможности, смята министър Захариева, според която европейската перспектива на Западните Балкани означава и сигурност за целия ЕС.

Има много работа за вършене, подчерта първият ни дипломат. По думите й интеграцията на Западните Балкани е дългосрочен приоритет в българската външна политика.

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Няма дори да бъдат поканени за членство

За европейска перспектива на целия регион се обяви и директорът на представителството на ЕК у нас Огнян Златев. Без интегриране на региона няма да можем да разчитаме на сигурност и стабилност в региона. Бариера пред разширяването е изследване на Евробарометър, че 53% от европейците не искат това да става.

Председателят на външната комисия в парламента Джема Грозданова изтъкна, че винаги е подкрепяла идеята страната ни да е регионален лидер. Искаме Черна гора да отвори всички преговорни глави тази година и да ги приключи до 2025 г., иска тя. Сърбия трябва да реши проблемите си с Косово. Иначе западната ни съседка изпълнява законодателството за малцинствата. Албания също има напредък в тази сфера и в сферата на сигурността. Грозданова се надява да се реши и спора за името на Македония.

Външният министър Екатерина Захариева приветства разговорите между Гърция и Македония за името на югозападната ни съседка. Тя е доволна, че двете страни се срещат и разговарят. Външните министри на Гърция и Македония, по думите й, трябва да бъдат оставени на спокойствие да водят преговорите. Първият ни дипломат се надява скоро да бъде постигнато съгласие. Мисля, че вече има напредък, оптимист е министър Захариева.