Важна особеност на Стратегията за Западните Балкани, която ЕК прие по-рано днес, е това, че документът има индивидуален подход към страните от региона. "По този начин Западните Балкани заемат като никога досега място в основополагащ документ на ЕС, дефиниращ бъдещи приоритети и действия на Съюза." Това заяви президентът Румен Радев, който приветства публикуваната днес Стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани.

Според Радев документът бележи важен етап в реализацията на целта за членство на целия район на Балканите като част от обединеното европейско семейство.

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

ЕК прие Стратегия за Западните Балкани

Според Радев стратегията е навременен документ, подчертаващ стратегическата цел на ЕС за присъединяване на региона. Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество в региона.

От ключово значение за успеха на Стратегията според президента е лансирането на шестте конкретни области на партньорски инициативи, които адресират най-сериозните проблеми на региона. Като най-важни президентът определи върховенството на закона, социално-икономическото развитие, сигурността и миграцията и особено помирението и добросъседските отношения.

Борисов: Ще подкрепяме Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС

Борисов: Ще подкрепяме Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС

Стратегията на ЕК е възприела идеи на България според МВнР