Премиерът Бойко Борисов приветства приетата от ЕК Стратегия за Западните Балкани.

Със стратегията категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета, посочи премиерът. По думите му с този документ на шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и това е ясен знак, че още през 2025 г. страните, които са изпълнили условията на ЕК, могат да станат членки на Общността.

Премиерът посочва и че правителство ни ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството. "Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока."

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

С 6 инициативи ЕС стимулира членството на Сърбия и Черна гора

ЕК прие Стратегия за Западните Балкани

Министерството на външните работи също приветства Стратегията за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани. Според министерството в стратегията на ЕК се забелязват редица идеи на България.

Според външно документа признава стратегическото значение на региона за бъдещето на Европа. "Именно за това полагахме усилия да върнем региона в дневния ред на ЕС, което се случи за първи път от 15 години насам. След срещата на върха в Солун през 2003 г. сега за първи път през май т.г. България ще събере всички лидери на Европа и региона, за тръгнем по-бързо заедно към общата ни цел", посочват от министерството.

Стратегията се отнася до всичките 6 държави - Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово. Следва напредъкът на държавите и техните индивидуални постижения да продиктуват бъдещия им път към ЕС, като нито една държава, която вече е покрила условията, няма да се налага да чака друга страна за общо присъединяване в ЕС.

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Няма дори да бъдат поканени за членство