Изборът на войсковия район в Кабиле край Ямбол за създаване на инфраструктура, предназначена за Българската армия, която може да бъде ползвана и от многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, е на екип от военни експерти. Той е препоръчан заради близостта му до летище и пристанище, до полигон "Ново село", както и заради железопътната и пътната инфраструктура в района.

Днес по време на дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" (СОРА), министър Тагарев поясни, че изграждането на потенциал за възпиране и отбрана, както правят всички държави от Източния фланг на НАТО, изисква повече пари за отбрана. Отделеното минимум 2% от БВП е не само за въоръжение и боеприпаси. Те са за набиране на хора, за тяхната подготовка, за изграждане на инфраструктура, включително модерната казарма в Ямбол. На наша територия се очаква да се позиционират между 1000 и 1500 военнослужещи в рамките на многонационалната бойна група. Инфраструктурата трябва да бъде подготвена за малко повече сили и средства.

"Много военни изисквания има, които правят този район предпочитан, но той не е и единственият възможен", каза министърът на отбраната. Окончателното решение вероятно ще бъде предложено на Народното събрание предвид разходите, необходими за изграждането на тази инфраструктура. 

Бюджет за отбрана над 2% от БВП и догодина обеща Тагарев

Бюджет за отбрана над 2% от БВП и догодина обеща Тагарев

МО ще продължава да инвестира в развитието на болниците от системата на ВМА

Тодор Тагарев използва случая да обясни, че гражданите не бива да имат притеснения, тъй като при евентуален повишен риск цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор, а не конкретно едно място. А и армията няма да стои в казармите и да чака нещо. "Така че, ако имате притеснения, притеснявайте се от това какви са намеренията на г-н Путин, който стои в Кремъл. А пък ние се готвим за всякакво негово възможно решение, така че да дадем подходящ отговор", подчерта министърът на отбраната.

Според Тагарев депутати, които подклаждат страхове в област Ямбол, са препоръчали да се намери други място, което е абсолютно безотговорно. Армията все още има достатъчно райони, които не е освободила, обяснява Тагарев. Министерство на отбраната вече се въздържа от продаване на обекти, освен такива, които наистина нямат видимо предназначение в съвременни условия, защото не се знае какво ще ни потрябва в новите условия.

Опитът показва, в световен мащаб, че всяко населено място се бори за това да има военна на място и да няма съкращения, тъй като такива съкращения или закриване на военно поделение има негативни последствия за социално-икономическото, образователното, демографското развитие на района.

Според Тагарев глобално погледнато към настоящия момент не е повишен рискът от мащабни агресивни действия, а украинската армия постига много сериозни успехи в последните месеци и руската армия е изцяло в отбрана.

Не са изчезнали обаче рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наша територия или обекти, за което трябва и да се подготвим, включително с инфраструктура, както правят всички страни от Източния фланг на НАТО. "Рисковете са свързани най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море в опита да блокира износа на зърно с търговски кораби и възможността да използва за тези цели различни средства", каза министър Тагарев в отговор на въпрос.

Емил Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона

Емил Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона

След превантивните действия на българския военноморски флот и НАТО

"Ние сме длъжни да взимаме мерки за засилена бдителност от страна на НАТО и повишаване на капацитета за възпиране и отбрана. Хората е добре да знаят, че първото предназначение на тези сили, които са в осемте страни от Източния фланг на НАТО, е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да подеме агресия. Ако все пак реши да предприеме агресивни действия, то всички ние заедно да се отбраняваме, да гарантираме сигурността си и да съхраним териториалната си цялост и суверенитет", обяснява министърът на отбраната.