Правителството ще внесе в Народното събрание нов проект на Програма за инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Това ще се случи до края на ноември тази година, като в съответствие с изменената среда за сигурност, се преразглеждат обхвата и приоритетите.

Това обяви военният министър Тодор Тагарев в отчета си за трите месеца в МО. В него се засягат редица "нерешени въпроси", по които министерството насочило усилията си. В това число - към развитие на модернизирана, съвременна отбрана и гарантирана защита на националните интереси от чужди посегателства.

Изтребители F-16

Министерството на отбраната отчита значително забавяне в подготовката и съществува опасност Трета авиационна база да не бъде готова в срок за приемане и експлоатация на самолетите F-16.

Резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите 8 самолета F‑16, са твърде скромни, а в договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество. По този начин България пропуска значителни технологични, индустриални и социални ползи за икономиката и обществото.

Не кога пристигат Ф-16, а дали ще сме готови да летим - въпросът на Тагарев

Не кога пристигат Ф-16, а дали ще сме готови да летим - въпросът на Тагарев

Според военния министър не сме най-слабото бойно звено на НАТО

Сухопътни войски

Оказва се, в Сухопътни войски не е модернизиран полигон "Корен", въпреки че за планираните, но неизвършени работи, авансово са платени на фирма изпълнител 7 милиона лева. Фирмата обаче е обявила фалит, а средствата вероятно ще бъдат загубени.

От министерството определят като изключително сериозен и проблемът с окомплектоването на въоръжените сили с личен състав, като особено остър е той в Сухопътните войски. Това прави неефективна политиката по набиране, развитие, задържане, освобождаване от служба и социална адаптация на личния състав.

Подполковник Валентин Терзиев

Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29.

Полковник е обвинен за падналия МиГ-29 и смъртта на майор Валентин Терзиев

Полковник е обвинен за падналия МиГ-29 и смъртта на майор Валентин Терзиев

Полковникът не взима необходимите мерки за безопасност

Решението

За комплексното и ефективно решаване на тези проблеми и за изпълнение на предвидените в програмата на Правителството мерки в сектор "Отбрана", Тодор Тагарев уверява, че е фокусирал усилията в няколко приоритетни насоки, в които вече може да се видят положителни междинни резултати.

За развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили, правителството е осигурило повече пари за отбрана за 2023 г., а именно 3,473 млрд. лв. или 1,88% от очаквания БВП. Разходите за инвестиции са над 20 на сто от общите разходи, което също превишава заложеното в плана. Тагарев се ангажира разходите за отбрана за 2024 г. и следващите години да не са по-малко от 2% от БВП.

За модернизация на Въоръжените сили до края на ноември 2023 г. ще бъде внесен в Народното събрание нов проект на Програма за инвестиционни разходи.

Продължава се изпълнението на сключените договори по придобиване на новия боен самолет F-16, като усилията са насочени в изграждането на инфраструктурата на неговата оперативна база. За нейната подготовка има 85 договора за проектиране, строителен надзор, инженеринг и строително-монтажни работи, включващи 49 обекта.

По придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб е заложен кила и на втория кораб, като първият вече е на вода. МО работи по сключване на договори за придобиване на необходимите боеприпаси за въоръжението на корабите.

По проекта за повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции са доставени 94 от всичките 98 договорени машини и се работи по интегрирането на тяхната радио-комуникационна апаратура.

По модернизацията на танковете Т-72 продължават приемните изпитвания и предстои доставянето и монтажа на радио комуникационното оборудване.

Министерството на отбраната подчертава още, че е завършило и открило Център за управление и киберотбрана към ведомството.

За нуждите на механизирана бригада на Сухопътни войски се подготвя проект на договор за придобиване на общо 198 бронирани машини "Страйкър" и машини за поддръжка. Извършва се оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна отбрана и предстои избор на изпълнител на проекта.

Ускорено се работи и по обновяване на боеприпасите на Българската армия, съгласно сключения договор с ВМЗ Сопот. Ускорен е също процеса на придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси.

По отношение на човешкия капитал в отбраната е извършен анализ на проблема с окомплектоването в Сухопътни войски. Сформирани са специални работни групи със задача да прегледат изпълнението и резултатите от набелязаните мерки.

С 10% са увеличени възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители, с което частично се компенсира повишената инфлация. За 2024 г. отново ще бъде заложена индексация на доходите.

В интерес на колективната ни отбрана в НАТО и общата ни политика за сигурност и отбрана в ЕС Министерството на отбраната актуализира Стратегическия план за действие на въоръжените сили в съответствие със съюзните отбранителни планове. Като страна-домакин е осигурено постигането на начални оперативни способности на Многонационалната бойна група на НАТО на ниво бригада. Работи се по изграждането на многонационален дивизионен щаб на българска територия, който ще бъде елемент от адаптираната структура на силите на Алианса. Съвместно с Румъния ще бъде изградено Регионално компонентно командване на Специалните сили.

За укрепване на устойчивостта на отбранителната политика и издигане на боеспособността на Въоръжените сили, МО е въвело в действие нова концепция за информационна политика на отбраната, насочена към пълно, навременно, фактологично и разбираемо информиране на обществото относно всички дейности на правителството в интерес на отбраната и националната сигурност. Това ще допринесе за противодействието на руските дезинформационни кампании, целящи да нанесат ущърб върху боеспособността и мотивацията на Българската армия, изтъква Тодор Тагарев.

МО полага двойно повече усилия за оказване на всяка възможна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руския агресор. Правителството одобри проект на Меморандум за сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Украйна. Взето е решение за предоставяне на допълнителен пакет военна помощ за Украйна. Около половината от общото количество от тази помощ вече е изпратен, а останалата част е в процес на подготовка за изпращане.

Освен това Министерството на отбраната оказва необходимата логистична подкрепа на МВР за подготовка за изпращане в Украйна на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ от резервите на МВР съгласно решението на НС от юли 2023 г.

Тагарев подчертава, че с всички тези действия България е възвърнала уважението на съюзниците си и световната демократична общност.

"България се завърна на картата на Европа", са заключителните думи в отчета на МО.