Депутатите се събраха, за да обсъдят управлението на зоните, попадащи в НАТУРА 2000. Предложенията, заложени в Закона за биологичното разнообразие ядоса еколозите. Това принуди ГЕРБ да организират дискусията в НС.

Шефката на еко комисията в парламента Ивелина Василева иска да се постигне разумния консенсус по текстовете. 

Новият подход за управление на Натура 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС, обясни екоминистърът Емил Димитров. Предложенията му отразявали последните тенденции при управлението на Натура 2000.

ГЕРБ не подкрепя промяна в обхвата на "Натура 2000"

ГЕРБ не подкрепя промяна в обхвата на "Натура 2000"

Уведомили са коалиционния партньор

Защита на природата насила няма как да стане, е позицията на екоминистъра Емил Димитров. Настоящата нормативна уредба не може да реши всички проблеми.

Трябва да мислим не само за мравките и буболечките, но и с хората, които живеят на тази територия, включи се и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. В тези 35% защитени територии живеят и хора, изтъкна той.

Андрей Ковачев от "За да остане природа в България" настоя за работещ закон и ефективно управление на природата. Той иска всички текстове в Закона, касаещи НАТУРА 2000 да отпаднат. Това е единственото реалистично, според него.

Емил Георгиев от Екогласност подчерта, че неговата организация от години брани интересите на природата и акцент е бил човекът.

Тома Белев смята, че предложенията на МОСВ въвеждат хуманно-административния подход. Той предупреди, че МОСВ ще загуби средства, защото не може да управлява парите от ЕС. Разбивали се зоните по начин, по който нямало как да се управляват.

Животните не признават административни граници, подчерта Белев. Трябва специфичен подход, настоя той. ЕК ни предупреждава, че не управляваме екодирективата за биологичното разнообразие правилно. За него МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра на околната среда.

Лидерът на НФСБ се ядоса от нападките на еколога. Собствениците на земи се скараха с еколозите. Обявиха ги за имотни терористи. Заговориха си на "ти", защото не се уважавали, говорело се за бръмбари, котенца и таралежи, а не за хора.

Еколозите се заканиха на следващ протест на 7 юли. Иначе били готови да съдействат на управляващите, които искали да опазят природата, ако ги имало. Нарушавала се със закона директивата за местообитанията. А проблемите елементарно можело да се решат , ако имало политическа воля. Еколозите се опасяват, че ще има застрояване и кражба на еврофондовете. Затова и те демонстративно напуснаха дискусията.

Темата, свързана с Натура 2000 е изключително чувствителна, каза на брифинг Ивелина Василева. Герберите няма да подкрепят предложението на екоминистъра и Валери Симеонов.

В голяма част от изказванията имаше и политически послания, посочи тя. Василева настоява да се намери консенсус.ГЕРБ застава зад научния подход.

Припомняме, че преди дни от ГЕРБ обявиха, че не подкрепят промяна в обхвата на "Натура 2000" 

Протести в няколко града казват стоп на бетона по морето

Протести в няколко града казват стоп на бетона по морето

Недоволстващите са против промените в закона за биоразнообразието и в защита на "Натура 2000"