"Готви се заповед за забраняване на вноса на отпадъци от Турция и от страни, които не са членки на ЕС. Готви се заповед за забраняване на транзита на отпадъци през България, с изключение на този между Румъния и Гърция. И заповед за забрана на превозването на отпадъци през териториалното ни море". Това обяви пред БНР министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Асен Личев.

Той заяви, че е готов за кръгова атака.

Екоминистърът посочи, че е заварил банкрутирало МОСВ и дълговременно неизпълнение на основните задължения. "Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влязох вътре, за да търся доказателства. Извиках началника на инспектората и ѝ поисках оценка на корупционния риск на отделните звена. Тя ми каза, че го има като служебно задължение, но я няма методиката за тази оценка. Разбрах, че темата за борба с корупцията дори по средните етажи на министерството не е стояла като сериозна. Напротив, там не е трябвало да има такава борба", коментира той.

По негови думи годишният бюджет на МОСВ е 64 млн. лева, но в момента не достигат 10 млн. лева.

Министър Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 милиона лева, няма пари за чистене на реки

Министър Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 милиона лева, няма пари за чистене на реки

Искат да има пристанище край Капитан Андреево

Личев посочи, че бюджетът на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е основният инструмент за финансиране на политиките по опазване на околната среда и водите, е 74 млн. лева. Не достигали обаче 24 млн. лева. За мен това е дефицит, пари няма, категоричен бе екоминистърът.

Той подчерта, че при влизането си в министерството е заварил незавършен национален план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2027 г., незавършена национална приоритетна рамка за действие за същия период и незавършен проект за система за управление в реално време на водите от река Искър.

Той заяви, че е възложил да се издадат заповеди за защитени територии, за да се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на "мафиотските разрешителни за строителство".

Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори, обяви МОСВ

Уволнени зам.-министри тайно са назначени за директори, обяви МОСВ

Славея Стоянова и Илияна Тодорова са пазели местата си като държавни служители