Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов не изключва наводненията в Царево и околността да са свързани с климатични промени. Има и случаи, в които инфраструктурата не е адекватна на съществуващото положение, каза той по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, посветено на потопа на Южното Черноморие.

Оголването на тръбите по плаж "Атлиман" в Китен също се проверяват заради самото притеснение на хората. Според Попов това може да са нормални отводнителни тръби, които може и да не са незаконни. За него по-сложният въпрос е дали има нерегламентирани зауствания на отпадъчни води.

Попов е изключително развълнуван от реакцията на хората и на институциите, които се притекли на помощ на бедстващите хора от Черноморието в момента, в който водата започнала да се покачва. "Управлението на един кризисен щаб не е PR, а това (кризисният щаб - б.р.) го прави много ефективен. Реакцията на институциите, на гражданите, на военните, на водолазите, на неправителствените организации, на фирмите с дронове се стекоха по невероятен начин. Като общество можем да се гордеем с това", открои положителната страна Юлиан Попов.

Той посочи, че забавянето на планове води до блокиране на инвестиционните предложения и инвестиции, както и увеличаване на рисковете. С плановете за управление на риска от наводненията, по думите на Юлиан Попов Министерство на околната среда и водите (МОСВ) няма проблем и всичко вървяло по план, но те ще бъдат проведени отново. Плановете за управление на риска от наводнения имали нужда и от актуализация, стана ясно от думите му. Ще се развива и по-добра система за по-ранно оповестяване на гражданите.

Екоминистърът обаче изтъкна, че плановете за управление не речните басейни не стоят така добре и има доста сериозно забавяне от Световната банка.

Замърсяването на Черно море не е радикално, но хората да не се къпят в него
Обновена

Замърсяването на Черно море не е радикално, но хората да не се къпят в него

Екоминистърът и здравният министър с оценка на ситуацията след наводненията