Има замърсяване на Черно море в резултат на наводнението в Царево, но то не е радикално тежко. В това увери екоминистърът Юлиян Попов пред журналисти в парламента преди заседанието на Комисията по околна среда и водите.

Той уточни, че замърсяванията на морето са временни и се оценяват. Водата в морето се успокоява и хората могат да влязат, но властта препоръча да не го правят.

Проверяват се и откритите отводнителни тръби на плажовете, които бяха показани и на снимки в социалната мрежа Фейсбук.

Изсичане на горите в района на Южното Черноморие има, но то не е причина за потопа, каза екоминистърът.

ЕК ни помага със сателитни снимки за оценка на щетите след наводненията

ЕК ни помага със сателитни снимки за оценка на щетите след наводненията

По молба на България

На въпрос на News.bg какво е състоянието на ВиК мрежата в засегнатите райони и кога хората ще могат да използват чиста вода, Попов заяви, че на повечето места водоподаването е възстановено, но все още има проблеми с питейната вода.

Морето е мръсно, затова хората да не се къпят в него. Това от своя страна посъветва здравният министър Христо Хинков преди днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

Отделно от екоминистъра той посочи, че има опасност да се влоши хигиенно-епидемичната обстановка.

Има осигурена питейна вода за хората в населените места по Черноморието. Трябва да се внимава и с водата за къпане, според министър Хинков. РЗИ редовно взема проби за качеството на водата. Но според него някакъв сериозен риск няма. Заради плажуващите здравното министерство ще назначи допълнителни проверки за чистотата на морската вода.

Припомняме, наводненията по Южното Черноморие взеха четири жертви. Вследствие на проливните дъждове коли и каравани бяха завлечени в морето. В община Царево беше обявено бедствено положение и над 100 души бяха евакуирани от града.

Обстановката постепенно се нормализира, но са нанесени щети за десетки милиони левове.

По-рано днес финансовият министър Асен Василев съобщи, че в Министерския съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите, както и почистване на 250 речни корита в лошо състояние. По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени за около 20-30 млн. лв.

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита
Обновена

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита

В Министерски съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите по Южното Черноморие