Порои и наводнения застигнаха Южното Черноморие.

От снощи в района вали и духа силен вятър, а прелели реки доведоха до наводнени имоти и затваряне на пътища.

По данни на МВР заради обилните валежи са получени голям брой сигнали, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства.

Сложна е ситуацията в къмпингите "Нестинарка" и "Арапя", откъдето сигналите са най-много.

Със сирени евакуират населението в Царево. Първите етажи в няколко хотела на къмпинг "Нестинарка" са залети, съобщава Нова телевизия.

По информация на полицията текат спасителни операции за хора в опасност. Има отнесени автомобили и каравани в морето.

Ситуацията в Царево е изключително тежка, предупреди пред bTV кметът Георги Лапчев.

Снимка 632577

Източник: БГНЕС

По негови думи дъждът не е спирал повече от 10 часа.

"Абсолютно всички дерета преляха, всички реки са излезли от коритата си. Има много мостове, които са отнесени", заяви той.

Ляпчев посочи, че село Кости във вътрешността на Странджа вече е почти под вода, тъй като река Велека там прелива. Транспортната схема е напълно блокирана.

Кметът призова всички хора, които са решили да правят опити да се евакуират, да не го правят. Евакуация се налагала само там, където бъде решено от Кризисния щаб.

Ляпчев призова да не се изпада в истерия.

Заради сложната ситуация в Община Царево е обявено бедствено положение.

Премиерът Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево заради бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона.

Разпоредена е евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на МВР, включително "Гранична полиция" и жандармерия, от област Бургас и съседните области. На терен работят екипи на пожарната и полицията.

В овладяване на последствията освен пожарни екипи се включват и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната.

Министерският съвет е в постоянна връзка с кмета на Царево и областния управител.

Снимка 632576

Източник: БГНЕС

По данни на директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов в два хотела в Царево са блокирани хора. Те са инструктирани да се качат по високите етажи.

Има и граждани, които са в затруднение в автомобилите си. Той обеща навсякъде да бъде оказана помощ.

Към момента няма информация за преливащи язовири на територията на общината.

В цялата община по крайбрежието е тежка ситуацията, има къщи и хотели с откъснат достъп, заяви пред БНТ пък областният управител на Бургас Пламен Янев.

Министерството на туризма и община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага, и ще бъде организирана от кризисния щаб в града.

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, който увери, че засега няма бедстващи туристи, които са настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.

Движението към квартал "Василико" е прекъснато заради разрушен мост.

Водата е заляла и село Лозенец. Хората строят диги по улиците в опит да спрат влизането на водата в хотелите. Няма електричество. В селото валежите продължават от 12 часа.

Временно е ограничено движението при 3-ти км и 6-ти км на път III-9901 Варвара - Бургас поради наводнен участък.

Заради наводнение затворен за движение е и главният път между Царево и Синеморец.

Временно движението по път II-99 Граматиково - Малко Търново, в участъка от км 90 до км 91, се осъществява в една лента поради свлечена кална маса.

Движението по път II-99 Царево - Малко Търново след село Изгрев в участъка 60-61 километър е временно в една лента поради свлечена земна маса.

Българският Червен кръст следи ситуацията и е в постоянна комуникация с местните власти, Министерството на вътрешните работи и с ГД ПБЗН. Екип на Областната организация на БЧК-Бургас пътува към най-засегнатите населени места, а БЧК има готовност да подпомогне най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

От Министерство на труда и социалната политика съобщиха също, че техен представител ще вземе участие в заседанието на Кризисния щаб, като имат готовност да подадат съответната помощ на пострадалите. След спирането на валежите и оттичането на водата екипите на АСП са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Днес Бургаска област е обявен код "оранжев" за интензивни валежи и силен вятър. От Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират, че над Черноморието облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна.