Предприети са драстични мерки за ограничаване на кражбите на метални съоръжения и предаването им в пунктовете за вторични суровини. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Припомняме, вчера стана ясно, че само за първите три месеца на 2011 г. от столичните булеварди и улици са изчезнали 530 решетки на улични шахти. Екоминистърът припомни от своя страна трагично завършил инцидент, при който човек е загинал заради откраднат капак на шахта. Той е отивал на работа с велосипед, когато попаднал в шахта с липсващ капак, разказа Караджова.

Коментирайки мерките срещу крадците на метали и предаването им в пунктовете, тя посочи, че с новите промени в закона за управление на отпадъците се променят няколко неща.

На първо място изискванията към физическите и юридическите лица, които предават и съответно изкупуват отпадъците. Променят се и глобите. По всяка вероятност ще има и промени в Наказателния кодекс, които Министерски съвет предложи на Народното събрание, обясни министър Караджова.

Тя допълни, че на физическите лица се забранява предаването на отпадъци от т. нар. "рискова номенклатура". За фирмите също са въведени няколко изисквания. В срок от девет месеца всички пунктове за вторични суровини трябва да бъдат изнесени на места, определени с общи устройствени планове на градовете за стопански и промишлени зони, или на гари и пристанища, които имат стопанско предназначение.

От пунктовете ще се изисква сертификат за произход на предадените отпадъци.

Освен това се забранява предаването на вторични суровини на пунктове, които не отговарят на изискванията. Въведено е и задължение за 24-часово видео наблюдение и съхранение на записите за една година.

На въпрос как ще се контролира спазването на тези нови изисквания, Караджова заяви, че има три групи мерки за неспазване на разпоредбите на закона.

В момента за кражба на метали се предвижда наказание затвор до 3 години за физически лица и до 5 години за юридически лица. Предложението е да се въведе и минимална присъда от 1 година затвор за подобно престъпление, каза Караджова. По думите й ще бъде спиран бизнеса на фирми, които приемат метали от забранените групи.

Повечето инспектори, по-голямата част от които са жени, се страхуват да правят проверки сами. Затова се предвижда да координираме действията си с органите на МВР. Планират се внезапни проверки, така че да имат ефект предложените мерки, поясни още министърът на околната среда и водите.

Тя призова гражданите да подават сигнали, когато имат информация за нелегални пунктове, защото министерството разполага с данни само за регистрираните.

Министър Караджова съобщи още, че в момента се разработва нов закон за управление на отпадъците. Тя изтъкна, че е настояла да има пълна забрана за предаване на метали за вторични суровини от физически лица, но предложението й не е било прието.

Аргументът срещу моето предложение беше, че ако все пак има граждани, които искат да изхвърлят някои по-едри отпадъци, няма къде да го направят, отбеляза екоминистърът и добави, че за да отпадне той в новия проект на закона за отпадъците общините се задължават да изградят пунктове за предаване на едрогабаритни и опасни отпадъци.