Над 100 екозащитници протестищи пред сградата на Народното събрание поискаха оставката на екоминистър Нено Димов.

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за опазване околната среда

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за опазване околната среда

БСП ще внесат жалба в Конституционния съд, ако законът мине пак

Недоволството им е провокирано от това, че миналата седмица депутатите са отхвърлили наложеното от президента вето върху промените в Закона за околната среда. Според протестиращите така най- големите и опасни от гледна точка на околната среда проекти ще могат да бъдат обжалвани само на една инстанция. Те посочват, че такова едноинстанционно производство за околната среда няма в нито една държава, която е членка на ЕС.

Владислав Панев, съпредседател на партия "Зелените" каза пред журналисти, че с последните промени, не само в Закона за околната среда, а също така и в АПК и др. закони, се концентрира влиянието в изпълнителната власт.

Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

Той е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс

Изпълнителната власт става все по-безконтролна, смята Панев.

По думите му по този начин "голямата корупция има по-голям шанс да бъде осъществена". Панев заяви, че започват консултации с лицата, които имат право по конституция да сезират Конституционния съд, за да бъдат дадени част от промените в Закона за околната среда на съда.

Борислав Сандов, член на националния съвет на "Зелените", допълни, че този акт, който е сътворил Народното събрание, ще доведе до неприятности свързани с отношенията между България и ЕС.

Друг проблем, според Сандов, са промените в АПК, които са минали на първо четене и предстои да бъдат гласувани на второ четене, ще се създаде "много опасният прецедент", в който достъпът на гражданите, организациите и бизнеса до правосъдие ще бъде силно ограничен чрез налагане на имуществена цензура. Сандов уточни, че чрез увеличаването на входните такси за дела ще се създаде имуществена преграда пред българските граждани.

Бизнесът иска ускорени административни процедури за околна среда

Бизнесът иска ускорени административни процедури за околна среда

Настояват за обосновани размери на таксите за водоползване и регистриране на водовземните съоръжения на общините

Сандов каза, че "беззъбата парламентарна опозиция" няма своето желание да действа и се налага да действат "Зелените".