Военните ще бъдат обучени преди да участват в акции, свързани с прилагането на антитерористичното законодателство. Това са част от промените в Закона за борба с тероризма, които ще бъдат внесени между първо и второ четене.

Промените коментира народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев, който участва в кръгла маса на тема: „Заплахите от тероризъм. Предизвикателства и законодателни промени в държавите членки на ЕС и техните партньори”.

Радев обясни, че с промените военните ще имат същите правомощия като полицейските органи. Така те при определени обстоятелства, разписани в закона, ще могат да обискират и да проверят моторното превозно средство и дома на заподозряното в тероризъм лице.
„Каквито права имат полицаите, такива права прехвърляме и на военните в този закон”, заяви Радев.

По думите му обучението на военните се налагало, тъй като не било достатъчно участието на военните в мисии. Според него не всички са обучени да упражняват подобни правомощия.

Опозицията обяви за „недоносче“ антитерористичния закон

Опозицията обяви за „недоносче“ антитерористичния закон

От януари 2015 до март 2016 са проверени 18 408 мигранти

По време на кръглата маса министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че в последната година се полагат изключителни усилия, за да бъдат тренирани служителите и тяхната готовност за реакция.
„Терористичната заплаха е едно голямо изключение от обичайните до сега предизвикателства, с които сме се сблъсквали. В тази посока ние работим много активно“, отбеляза министър Бъчварова. Тя коментира, че правилният път за справяне с проблема е да се стигне до промяна в законодателството.

Предлагат се драстични мерки без ясни цели в антитерористичния закон, твърди юрист

Предлагат се драстични мерки без ясни цели в антитерористичния закон, твърди юрист

Може да се очакват ответни дела в Страсбург

Председателят на парламентарната комисия вътрешна сигурност и обществен ред и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да се подготви по възможно най-добрия начин, за да може да реагира на потенциални терористични заплахи. Той бе категоричен, че мерките в антитерористичното законодателство всъщност гарантират, а не ограничават човешките права.

Ген. Румен Миланов, бивш шеф на НСБОП и НСО, се оказа на противно мнение. Той изрази принципно съгласие с необходимостта от подобно законодателство. „Преиграхме с някои демократични разбирания, които определено ограничиха оперативните възможности за разкриването на престъпления, особено на такива свързани с тероризъм”, категоричен бе Миланов.

В същото време той разкритикува и изказа резерви по отношение прехвърлянето на полицейски правомощия на военните. Според него разковничето в превенцията не е струпването на военни, а най-вече в оперативната работа.
Той попита относно създаването на Национален оперативен щаб, Съвет по сигурност, Съвет по кризи – кой и как ще ги координира. Според него вкарването на въоръжените сили на границата е правилно, но при противодействието на тероризма трябва да има промяна.

Ген. Миланов подчерта, че основа роля при превенцията от тероризъм имат оперативно-издирвателната работа и проследяването на финансирането. Той изказа резерви и към промяната в Закона за чужденците, според която чужденец след три дни престой в страната трябвало да се регистрира в полицията и попита какво става с гостите от чужбина.