Евродепутатът Елена Йончева обеща да сезира институциите в ЕС заради скандала с подслушването на представители на опозицията в България. По думите й това е вече европейски проблем. Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, публикува изявление по повод информацията за подслушвани политици.

Повод за нейната позиция е информацията, изнесена от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България. Подслушване е имало и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Скандално е използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ, категорична е Йончева.

Тя припомни, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия.

От ГЕРБ искат ген. Атанасов да извади и доказателства за подслушването на политици

От ГЕРБ искат ген. Атанасов да извади и доказателства за подслушването на политици

Сравняват с Костинбродската афера

Журналистът и евродепутат призова да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки. Тя поиска освен имената на подслушваните да бъде публикувано и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов.

"Ако една групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти - това не е само български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция", каза Елена Йончева.

Прокуратурата проверява подслушвани ли са политици

Прокуратурата проверява подслушвани ли са политици

Предстои изясняване на фактите

Тя иска да чуе и мнението на Европейската народна партия, която, по думите й, толкова дълго пази Бойко Борисов. Опазването на демокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се прилага или не в зависимост от това от кое политическо семейство си.

Йончева припомни аферата "Уотъргейт", при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия. Тя променя Америка. Променя начина, по който функционират институциите - изпълнителната, законодателната, съдебната, дори и четвъртата власт - медиите. "Вашингтон поуст" не сваля темата от своите страници, въпреки огромния натиск

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Според него се унищожават материали...

Аферата "Бойкогейт" трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това, категорична е Елена Йончева.