Часове след като и прокуратурата започна проверка за подслушване на 32 министри, включително и сегашният служебен премиер Стефан Янев, от ГЕРБ изпратиха лаконично становище.

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Според него се унищожават материали...

Публикуваме позицията от ПП ГЕРБ в автентичен вид:

"Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство. Призоваваме Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, незабавно да изнесе доказателства за думите си. Настоваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях."

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

Според него са подслушвани 32-ма политици

Припомняме, че Костинбродската афера е скандал от 2013 г., назован по името на града, където е частната печатница собственост на "Мултипринт" ООД. В деня за размисъл преди изборите по сигнал на Мая Манолова ДАНС и прокуратурата провериха тази печатница и проверката им бе отразена на живо само по ТВ 7 на Николай Бареков, близка до Делян Пеевски. Според обявеното тогава измамата е да се манипулира изборният вот посредством 400 хил. отпечатани над разрешените по закон за гласуване бюлетини, които били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, районни избирателни комисии и за Министерството на външните работи (за имащите право на глас български граждани в чужбина). Напечатаните над разрешените по закон бюлетини е следвало да послужат за купуване на вота на избирателите посредством предимно т.нар. индианска нишка.

В печатницата основен съдружник е общинският съветник Йордан Бончев от управляващата партия ГЕРБ. Чрез обществена поръчка правителството възлага отпечатването на голяма част от изборните книжа на тази частна печатница. След скандала бе решено бюлетините отново да се печатат в печатницата на БНБ.

Тогава бе повдигнато обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по това време главен секретар на служебното правителство, за неупражнен контрол за изборния процес. Съдът оправда Желязков, който стана и министър на транспорта в третия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.