В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, как той нарежда да бъде унищожен един бизнес, че в България няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава. С тези думи евродепутатът Елена Йончева коментира пред bTV разпространения аудиозапис, за който се предполага, че е с гласа на премиера Бойко Борисов.

Тя заяви, че е изключително важно да има прокурорска проверка, за да се изследва достоверността на записа, и изрази надежда, че този глас не е на министър-председателя, защото това по нейни думи би било "страхотен удар не срещу него, а срещу България".

Според нея най-притеснителното е, че няма разделение на властите, че един управляващ, който представлява държавата, може д разбие във всеки момент даден бизнес, който не му угажда.

По нейни думи именно заради корупционните практики от 13 години страната ни е последна в Европа по здравеопазване, образование, свобода на медиите.

"Изпускаме шанса да бъдем достойна развита България, стигнахме дотам да коментираме едни унизителни аудиозаписи и снимки, които показват цялата мерзост на политическата класа в страната", заяви Йончева.

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Прокуратурата разследва записа с гласа на Бойко Борисов

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт

Запитана дали обмисля да се обърне към европейски независими експерти, които да проверят автентичността на записа, тя посочи, че според нея това трябва най-напред да се докаже или опровергае от българската прокуратура. Доверието в нея обаче не било много голямо заради разследвания като "Ало, Ваньо" или "Ало, Банов съм", откъдето по нейни думи нищо не е излязло.

Ние знаем какво се случва , но когато го видиш и чуеш, е шокиращо, заяви евродепутатът.

Относно направените снимки от спалнята на премиера тя подчерта, че е унизително и неморално да бъде сниман спящ човек. По нейни думи снимките показвали деградацията на българската политическа класа.

"Тези чекмеджета, натъпкани с банкноти - вече виждаме как част от политическата класа си е напазарувала политици, антрополози, цели медии. Разбираме защо България е на дъното на медийната свобода", коментира евродепутатът.

Тя бе категорична, че корупцията у нас може да се пребори само с европейски инструменти. Тя обясни, че през октомври ще започне да се прилага Има механизъм за върховенството на закона, който да даде реална картина и инструмент, по който корупционните схеми да бъдат разнищвани и наказвани, така че да станат невъзможни.

Запитана за отношенията си с лидера на БСП Корнелия Нинова, Йончева посочи, че няма проблем с нея, но явно Нинова има проблем със своите структури. "Българската левица вместо да е единна, в момента се водят крамолни борби. Българската левица не може да сечели властта, ако занимава обществото само със своите вътрешни боричкания. Надявам се, че тя ще бъде оглавена от този лидер, който успее да я обедини, който да създаде ясна икономическа и социална програма за обществото", заяви Йончева.

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов вече ще спи с пистолет: Целта е да ме смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически

Относно заявката на бизнесмена Васил Божков за участие в политиката тя изрази мнение, че в България има достатъчно зрели политически партии, които ако не се занимават със себе си и вътрешнтие борби, имат достатъчно капацитет да дадат алтернатива на това управление.

Бизнесът мълчи, защото знае, че ако почнат да говорят, ще бъдат ударени, коментира още евродепутатъ. По нейни думи бизнесът проговаря едва когато бъде ударен.

Тя заяви, че политическата класа се самозабравя, смята, че е безконтролна и никой не може да я накаже но това според нея не е така.

Йончева призова българския бизнес да не мълчи. Един ден тази авторитарна власт ще стигне и до вас, предупреди тя.

Борисов с усмивка възприема монтажите по свой адрес

Борисов с усмивка възприема монтажите по свой адрес

"Забавляваме се"