"Случаят "Ало, Банов съм" е пример как се бори корупцията в България". Това заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева като коментар за това как Министерството на културата пропуснало да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото.

"Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните "бухалки", подчерта Йончева.

По думите й "Ало, Банов съм" показва как функционира управляващата система, системата на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки, как се правят договорки в ущърб на българските граждани.

Елена Йончева изтъкна, че Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски.

БСП отново иска оставката на Боил Банов

БСП отново иска оставката на Боил Банов

Според социалистите той не проявил мъжество сам да се оттегли

"Има юристи, органи, прокуратура, които трябва да дадат обяснение. Това, което научаваме от последното съобщение, е, че действително става дума най-вероятно за корупционна схема", отбеляза Елена Йончева.

Тя напомни за скандалните записи, от които стана ясно как министър Банов дава инструкции да се подправят документи, за да не дължи фирмата - изпълнител неустойка.

Внесохме сигнал в прокуратурата, в който са предоставени както оригинален запис, така и ред документи, заяви Йончева и допълни, че отговор от прокуратурата няма.

Евродепутатът посочи, че и БСП, и всички опозиционни партии трябва да бъдат последователни в разкриването на корупционни схеми.

"Един или няколко души не могат по никакъв начин да променят цялата тази среда", добави тя и отрече да има напрежение между нея и Корнелия Нинова по този въпрос .

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Липсвали достатъчно доказателства за престъпление за "Ало, Банов съм"

Припомняме, че по-рано днес от БСП отново поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов  във връзка със скандала с Ларгото. 

На 30 януари депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

На 12 парил стана ясно, че Спецпрокуратурата отказва да повдигне обвинения на министъра на културата Боил Банов. В заключението на държавното обвинение се казва, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер.

На 22 април водачът на листата на БСП за евровота Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм". Това тя съобщи, че ще даде на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство.

Седмица по-рано в централата на БСП Йончева заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.