БСП внесе оригинала на записа по случая "Ало, Банов съм" в Апелативната специализирана прокуратура, в запечатан и нотариално заверен плик. Това съобщиха от пресцентъра на партия.

По думите на депутата Елена Йончева неговата продължителност и съдържание отговорят напълно на електронния запис, предоставен на Специализираната прокуратура.

Законно установеният срок за произнасяне е едномесечен.

Припомняме, че на 22 април водачът на листата на БСП за евровота Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм". Това тя съобщи, че ще даде на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство.

Седмица по-рано в централата на БСП Йончева заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов.

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване

Депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Когато предостави оригиналния запис, ще се реши дали продължава разследването срещу Банов

Още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов