Водачът на листата на БСП Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм".

На брифинг в централата на "Позитано" 20 тя изрази недоволството си, че спецпрокуратурата отказва да образува дело. Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване, категорична е Йончева. 

Затова е тя дава на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон. Самата Йончева е проверила достоверността на записа.

Прокуратурата се интересува до този момент от това кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението, обясни Йончева.

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Когато предостави оригиналния запис, ще се реши дали продължава разследването срещу Банов

Досега тя не е разполагала с оригиналния запис, но това вече е факт. Човекът, направил записа, се страхувал да свидетелства и само негово решение щяло да остане дали да се легитимира като свидетел срещу Боил Банов.

Няма да издам своя източник, подчерта още Елена Йончева.
Европейска директива настоява за защита на източника на информация с цел разкриване на корупционни схеми, по думите й. Освен това етичният кодекс на медиите също гарантира защита на източници на информация. Тя отново направи паралел с аферата "Ало, Ваньо".

Йончева настоява да не се прикрие аферата с културния министър по същия начин.

2/3 от сигналите за корупция за видни политици не се разследват от финансовото разузнаване, според доклад на ЕК. Йончева пита кои са тези видни политически личности. Това е моделът на г-н Борисов, не на г-н Банов, смята още тя.

Пенчо Милков се закани да докаже аферата с документите. Ще съпоставим запис с документи, подчерта той. Според социалиста имат достатъчно доводи. Данни левите са поискали от Министерството на културата, но са им отказали. Само строителното в ведомство предоставило данни. Обяснение от Министерство на икономиката също не им дават. Социалистите разполагат и с документи от МРРБ по аферата.

На ход е Специализираната прокуратура, заключи Елена Йончева. 

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов

Припомняме, че на 12 април в централата на БСП Йончева заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов. 

Депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Липсвали достатъчно доказателства за престъпление за "Ало, Банов съм"

Припомняме, още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ
Обновена

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ

"Ало, Ваньо" се развил в "Ало, Банов съм" - модела на работа на "Борисов" 3