Когато Елена Йончева предостави оригиналния запис, тогава спецпрокуратурата ще реши дали да възобнови разследването срещу Боил Банов. Това стана ясно от коментара на Димитър Петров от спецпрокуратурата. В момента, в който даде нещо, ще го изследваме дали е относимо, подчерта той. Щяло да се види дали записът е един и същ.

Припомняме, по-рано днес на брифинг в централата на БСП Йончева съобщи, че е дала на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон, като самата Йончева е проверила достоверността му. Тя бе категорична, че Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване на случая. Изказването й беше по повод на решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов. По тази причина на 12 април Йончева заяви, че ще обжалва това решение.

Малко по-късно през деня Елена Йончева обяви в личния си профил във фейсбук, че записът предстои да бъде предаден на прокуратурата. В момента се подготвя жалбата съобразно събраните доказателства, които включват и оригиналния звуков файл. В сряда тя ще бъде внесена в Апелативната специализирана прокуратура", обяви депутатът.

Скандалът "Ало, Банов съм" започна в края на януари. Тогава социалистката разкри запис, уличаващ министъра на културата Боил Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева. Самият Банов пък увери, че ще съди всички по веригата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столичната община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Припомняме, още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение.

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов