С прокурорско решение от 11 април специализираната прокуратура отказва повдигне обвинения министъра на културата Боил Банов по подаден сигнал от депутатът от БСП Елена Йончева за опрощаване на поне 700 000 лв. неустойка на фирмата строител на втори и трети етап от "Ларгото".

В заключението на прокурора Георги Николова се пише, че след внимателен анализ на всички материали, приложени по преписката, в хода на проверката е установено, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер.

Не са установени и каквито и да е нарушения на служебни задължения от длъжностни лица - министър, зам.-министър и други лица, които са изпълнявали функцията на възложител.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

В решението се посочва още, че не може да се прави извод и за извършени от тях действия за набавяне на имотна облага за себе си или за другиго.

"Длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, в съответствие със задълженията по сключените договори, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми.", пише в прокурорското решение.

Не са установени неверни обстоятелства и забавяне при изпълнението на проекта.

С оглед на направената проверка се отбелязва и, че не се налага намеса на прокуратурата.

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ
Обновена

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ

"Ало, Ваньо" се развил в "Ало, Банов съм" - модела на работа на "Борисов" 3

Депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева. 

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата. 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Припомняме, още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

Цацаров реагира светкавично на записа на Елена Йончева

Цацаров реагира светкавично на записа на Елена Йончева

Главният прокурор се е самосезирал и е разпоредил проверка