БСП отново иска оставката на Боил Банов. На брифинг е парламента социалиста Александър Симов припомни аферата "Ало, Банов съм".

По думите му Министерството на културата пропуснали срока за обжалва пред ВКС наложената присъда. На две инстанции МК "губи" иска си.

Сега, според Симов, българският народ губи над 700 хиляди лева. Всичко, което извадихме е вярно, подчерта червеният депутат. Сега червените настояват за оставката на министъра на културата, който не проявил мъжество сам да се оттегли. Затова БСП настоява премиерът да му я поиска.

БСП даде на прокуратурата оригинала на "Ало, Банов съм"

БСП даде на прокуратурата оригинала на "Ало, Банов съм"

Прокуратурата има един месец да се произнесе по случая

Симов припомни още, че левите са сезирали и прокуратурата и се надяват сега държавното обвинение да се сезира за действията на Боил Банов.

Припомняме, че на 30 януари депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева.

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата.

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че проектът е минал няколко проверки, а още преди години той е дал случая на съде.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира изнесеното от Йончева и заяви, че Столична община е получила Ларгото само за стопанисване, иначе проектът е на Министерство на културата. 

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов

Още през април 2015 г., когато започна заключителният етап от работата по Ларгото, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов заяви, че проектът отдавна е трябвало да бъде готов. Въпреки предвидените 16 милиона обаче процедура така и не е започнала.

Близо година по-късно Рашидов увери, че проектът за ремонт на Ларгото се изпълнява стриктно и по високи стандарти. Случайно или не обаче само седмица след официалното откриване през май 2016 г. реставрираният античен комплекс протече. В началото на годината стана ясно, че Министерство на културата е завело дело срещу строителните фирми от консорциума заради забавени срокове и неточно изпълнение - нещо, което потвърди днес и бившият министър на културата Вежда Рашидов.

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения на Боил Банов

Липсвали достатъчно доказателства за престъпление за "Ало, Банов съм"

По тази причина за Ларгото се заговори и покрай нашумелите през последните месеци случаи на "ремонт на ремонта", от които най-емблематичен беше казусът със столичния бул. "Граф Игнатиев".

На 12 парил стана ясно, че Спецпрокуратурата отказва да повдигне обвинения на министъра на културата Боил Банов. В заключението на държавното обвинение се казва, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер.

Припомняме, че на 22 април водачът на листата на БСП за евровота Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм". Това тя съобщи, че ще даде на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство.

Седмица по-рано в централата на БСП Йончева заяви, че "Апартамент гейт" ще бъде заметен като скандал "Ало, Банов съм". Тогава тя подчерта, че ще обжалват решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов.

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ
Обновена

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ

"Ало, Ваньо" се развил в "Ало, Банов съм" - модела на работа на "Борисов" 3