С оглед на сложните отношения между Турция и Русия, ние се нуждаем от трети източник на сигурност и сме го открили. Българските стратегически интереси отдавна са разположени в двете ни много важни членства - ЕС и НАТО.
Това заяви пред Канал 3 бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

"Турция и Русия са като скачени съдове и сложните им отношения продължават от векове. Затова е толкова сложно положението на България и ни е нужен трети източник на сигурност, като ние в никакъв случай не трябва да го търсим сред тези две държави." - коментира Поптодорова.

Тя изрази позиция, че в контекста на избора ни на гарант на нашата сигурност в лицето на евроатлантическата общност, ученията на НАТО в Черно море са нещо нормално.

"Нищо лошо няма в ученията в Черно море. Международните отношения се променят и в никакъв случай не бива да се драматизира." - коментира Елена Поптодорова.

Доскоро тези учения не правеха впечатление, но с подновеното противопоставяне между САЩ и Русия се смени световната динамика, допълни тя.

Поптодорова изрази мнението, че независимо от публичния шум и привидна драма в Москва заради ангажиментите на България в НАТО, в Русия са напълно наясно къде стои България - българските стратегически интереси отдавна са насочени към ЕС и НАТО.

Тя добави, че разговорът за ученията не е разговор Русия-България и че притесненията да не "си го отнесем" са безпочвени.

По думите й, за Русия винаги е добре, ако бъдем отклонени от развитието си, но това не би могло да стане бързо и лесно.

Според нея, трябва да отстояваме позициите си със самочувствие и само ако показваме раздвоение и страх, ще бъдем лесна плячка.