Контролът върху специалните разузнавателни средства (СРС) е никакъв. Toва заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че подслушванията са проблем на това управление. Трябва да се подобри контролът по отношение на специалните разузнавателни средства. Вместо да се направи това службата, която се занимавала с експлоатацията на СРС, била извадена от МВР, обясни бившият силов министър.

Според Йорданов подслушванията започнали още по време на НДСВ, когато Бойко Борисов бил главен секретар на МВР и имал пряко отношение по темата.

По думите му, ако някой подслушва политици и мисли, че ще свърши някаква работа, говори за много ниско ниво за неговата интелигентност. С подобни доказателства не е решено нито едно дело в България, посочи Йорданов.

Той посочи, че специалните разузнавателни средства се включвали за щяло и нещяло. Йорданов изтъкна, че всяко едно разрешение за използване на специални разузнавателни средства използва заявителя и става въпрос за органите по разследването. Може да бъде шантажиран човек, който не знае какво говори, но нас трябва да ни интересува публичната позиция на политика, настоя бившият вътрешен министър.

Той отбеляза, че искането за достъп до класифицирана информация е зле създадено, включително тези дейности не се контролирали по никакъв начин. В съдебните дела се вижда, че всичко е пълен майтап, категоричен бе Йорданов.

Според него цялата дирекция "Вътрешна сигурност" трябва да бъде закрита, защото работата им не е задоволителна. Това е дежа вю, смята Йорданов. Прекрачва се границата на политическо влияние от 2009 година насам. Първият мандат на ГЕРБ започнал с темата за калинките и тя не слязла оттогава, отчете бившият вътрешен министър.

5403 разрешения за СРС са издали съдилищата за 2018 г.

5403 разрешения за СРС са издали съдилищата за 2018 г.

Неравномерна е натовареността на съдилищата в страната

Йорданов се надява в 46-я парламент да види една по-добра картина. Той не смята, че има нужда от специализираните съдилища и прокуратурата. Вие да сте видели някои от властта да се появяват в специализирания съд, запита реторично той. Тук-таме по случайност може да се види някои бивш министър, след което се оказва, че делото му е образувано по нескопосан начин и получава оправдателна присъда, каза още Емануил Йорданов.

Окръжните съдилища и останалите не отстъпват по нищо на специализирания съд, категоричен е бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.