Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем изнесе презентация на тема "Жените в политическите партии и парламентите" на форума "Кран Монтана" в Монако.

Етем говори на панела "Жените в обществения живот", съобщи БНР.

Участието на жените в управлението на съвременните демократични общества е гаранция за обогатяване на политическия процес и е индикатор за равноправие и свобода, заяви вицепремиерът.

Тя посочи, че на жените в Република България правото на глас е делегирано от Търновската конституция още през 1879 г.

Българките имат сериозно участие в обществено-политическия живот на страната, подчерта Емел Етем.

В най-новата история е записано името на жена министър-председател, а в настоящото правителство участват четири жени министри.

Жена е лицето на България в Европейската комисия - еврокомисарят Меглена Кунева отговаря за защитата на потребителите в Европейския съюз.

В Европейския парламент работят осем българки евродепутати, а в българския парламент женското участие е 21%, посочи още вицепремиерът.

Емел Етем изрази загриженост от отсъствието на жените в дебата за промените в климата и намаляване на риска от бедствия и подчерта тяхната роля за популяризиране на политиките по опазване на околната среда и защитата при бедствия.

Вицепремиерът изрази надежда, че в бъдеще ще бъдат създадени стратегически партньорства в джендър политиките, насочени към решаване на глобалните проблеми на съвремието.