Българският президент говори на съвместна пресконференция с турския президент Абдулах Гюл след разговорите си с него, съобщи БНР.

Първанов пристигна днес на двудневно официално посещение в Турция по покана на турския си колега Абдуллах Гюл.

Първанов и Гюл са разисквали проекти в областта на енергетиката с акцент на газопровода "Набуко", който ще доставя природен газ от Каспийския регион за Европа.

"Повече от 20 години България е надежден партньор в транзита на руски газ за Турция и ние държим на тази предсказуемост и за в бъдеще. Днес, когато България търси и намира своите източници за снабдяване с газ, насетне Азербайджан с Египет и надявам се Афганистан след 2 дни", заяви Първанов.

"Разчитаме, че в лицето на Турция, на нейната газопреносна мрежа ние ще можем да имаме гарантирано транзитиране за България през газопровода, който минава през Турция за Гърция и Италия.

Ние разчитаме, че това транзитиране ще се осъществява при същите условия по начина, по който се транзитира газ към Турция през България", коментира още българският президент.

Двамата президенти оцениха положително развитието на двустранните отношения, като акцентираха на нарастването на търговския обмен, който за пет години се е увеличил от един на 5 млрд. долара.

Гюл каза, че между България и Турция няма неразрешими проблеми. Отношенията ни се базират на приятелство, доверие и сътрудничество, добави той.
Първанов изрази подкрепата на България за европейската перспектива на Турция.

В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани декларация между външните министерства и споразумение за малките и средните предприятия.

Българският президент посети мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, където положи венец на гробницата на основателя на модерната турска република.

Външните министерства на България и Турция създават работна група, която ще разгледа въпроса за обезщетенията на тракийските българи от страна на Турция.

Това потвърди турският президент Абдулах Гюл сред срещата с българския държавен глава Георги Първанов в Анкара.

"По време на разговорите бяха поставени редица въпроси както с българска, така и от турска страна. Мога да ви уверя в това, че ние констатирахме тези проблеми и постигнахме съгласие да бъде създадена работна група, в която да участват представители на двете външни министерства", обясни Гюл.

„Тази група ще работи по поставените въпроси и ще очакваме конкретни резултати. Искам обаче да подчертая, че между Турция и България няма неразрешими проблеми и в момента има малки въпроси, които се решават в текущата ни работа. Отношенията между Турция и България се базират на приятелство, доверие и сътрудничество", подчерта Абдулах Гюл.

Според Конвенцията подписана между двете държави през 1925 година Турция дължи обезщетение за имотите на тракийските българи, изселени от южната ни съседка след Първата световна война.

Според изчисления на експерти общият размер на обезщетението, което Турция трябва да плати на изселените българи възлиза на 10 млрд. долара.