По време на посещението си в Букурещ външният министър Екатерина Захариева открои като приоритети в двустранните отношения инфраструктурната и енергийната свързаност.

"Планираният втори мост при Русе, както и реализирането на проекта "Свищов - Зимнич", ще доведе до облекчаване на граничния трафик между България и Румъния и ще стимулира контактите между бизнеса и гражданите от двете страни на границата", изтъкна българският вицепремиер.

"България отдава ключово значение на реализацията на проектите за интерконектори със съседни държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е важно изграждането и въвеждането в експлоатация на компресорна станция "Подишор" на румънска територия, което ще осигури оптимални условия за функциониране на междусистемната газова връзка България - Румъния, подчерта Захариева.

По думите на румънския външен министър Рамона Манеску страната ни е отличен съюзник, добър съсед и близък партньор за Румъния.

"Румъния оцени като голям успех Българското председателство на Съвета на ЕС. Нашите приоритети съвпадат. България и Румъния доказаха, че може и нашата част на Европа да има принос към формирането на приоритетите на ЕС. Искаме Европа сплотена и солидарна", отбеляза Манеску.

Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. През 2018 г. стокообменът надхвърля 4 млрд. евро и бележи ръст от 6,8 % в сравнение с 2017 г. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват ръст в стокообмена от 1,6 % в сравнение със същия период на 2018 г.

Регистриран е голям интерес от страна на румънските туристи към морските и планинските курорти на България. Румъния е водеща държава за входящ туризъм в България през 2018 г. Според данните за първото шестмесечие на 2019 г. България са посетили 553 220 румънски туристи.

В рамките на работното си посещение в Букурещ Захариева се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си колега Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба и изнесе лекция пред румънските посланици в рамките на годишната конференция на румънската дипломатическа служба.