Министерството на енергетика ще предложи на община Габрово алтернативно преминаване на природен газ като начин за отопление за предстоящия зимен сезон, както и монтиране на термопомпи. Освен допълнителни мерки за предстоящия отоплителен сезон, ще се търсят дългосрочни решения. Това заяви енергийният министър Румен Радев на брифинг, посветен на проблемите на габровчани с "Топлофикация".

В брифинга участие взеха още финансовият министър Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и кметът на Габрово Таня Христова.

В дългосрочен план ще се търси развитие на централно топлоподаване в града или подмяна на индивидуалните абонатни станции. Няма да остане никой неподкрепен за предстоящия отоплителен сезон, увери енергийният министър.

Експерти на Министерство на енергетиката ще влязат на проверка в Топлофикацията в Габрово. Това, което се очаква, е да дадат предписания за отстраняване на проблеми, както и да напишат актове за установяване на административно нарушение и налагане на принудителни административни мерки. КЕВР също ще участват в проверката, но съобразно статута им на независим регулатор. Припомняме, че вече веднъж КЕВР направи проверка и стигна до извода, че парното в града спира заради... аварии, а не нарочно.

"В Габрово явно и за оператора е превъртян зарът и поддържането на съоръженията на местната "Топлофикация" явно липсва. Там оставаме без алтернативно състояние", обясни енергийният министър. Министерство на енергетиката не гледа на всичко на това като трупане на политически дивидент.

Останалите Топлофикации в страната също ще са обект на проверка.

Кметът на Габрово Таня Христова припомни сериозните проблеми на потребителите тази зима - или е нямало изобщо услуга, или водата е било с много ниска температура. Честите аварии се дължат на неремонтираната и амортизирана мрежа на съоръженията. Едновременно с това е имало и системно замърсяване на въздуха. "Това се случва повече от 7 години - още от 2016 година", посочи Христова. На практика през изминалата година хората в Габрово използвали други източници на отопление, въпреки че могат да ползват местната "Топлофикация".

Колкото е дълга сагата на Габрово, толкова е дълга практиката да има се ангажират много институции, да се налагат глоби и да няма промяна в услугата на Топлофикация - Габрово, посочи Таня Христова. Тя настоява за качествена топлинна услуга. Тя се оплака, че община Габрово не получава инвестиционните намерения на дружеството. "Трябва заедно да поемем отговорност към жителите на Габрово и правото им да бъдат обезпечени да преживеят зимата. Силно се надявам, че заедно с българските институции - в лицето не немалко институции да търсим решение, защото всичко това буди в мен съмнение че "Топлофикация" - Габрово ще работи през предстоящия зимен сезон", категорична бе тя.

Много публични сгради в Габрово са се отказали от услугите на дружеството - седем. Има и общински такива - детска градина, поликлиника, доболнична помощ, сградата на пожарната, областното пътно управление.

Финансовият министър Асен Василев добави, че финансовото ведомство ще предостави 1.3-1.5 млн. лв. на община Габрово за предстоящия отоплителен сезон "Животът и здравето на българските граждани струва повече от милион и половина лева", подчерта финансовият министър. Министерство на финансите ще подкрепи с необходимите финансови мерки община Габрово, за да няма студуващи хора през зимата, както и да няма мръсен въздух в града.

Мярката е извънредна, като в бюджета има разчетени буфери и средства за бедствия и аварии.

Дали ще се намерят устойчиви решения някои да си купи климатик или бойлер, е работа на общината и на Министерство на енергетиката, обясни Асен Василев. Министерство на финансите е поело ангажимент, ако има и други инсталации, за налагане на административна мярка, да се подпомогнат и други граждани от други градове.

Екоминистърът Юлиан Попов представи снимка, на която видимо се вижда, че има димен черен въздух, който излиза от "Топлофикация"-Габрово. Той добави, че не е само въпросът за околната среда, енергетиката, но и много сериозен за здравето въпрос на хората в Габрово заради мръсния въздух. Той сподели още, че дори и експерти от РИОСВ-Велико Търново, когато са ходили на проверки в "Топлофикация" - Габрово, все едно са били като на бойно поле.

Снимка 629980

Източник: пресцентър МЕ

Окончателно: С между 0,05% и 0,48% поскъпват парното и топлата вода

Окончателно: С между 0,05% и 0,48% поскъпват парното и топлата вода

Цените в Перник и Враца се намаляват символично