Честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на "Топлофикация - Габрово" от началото на отоплителния сезон са в резултат на настъпили аварии в генериращите мощности и топлопреносната мрежа.

Това е констатацията от доклада от т.нар. извънредна проверка от КЕВР в Габрово, след като в началото на отоплителния сезон в продължение на седмици непрекъснато беше спирано топлоподаването в града. КЕВР установява, че спиранията са били непланирани и се дължат на аварии.

Подобряване на качеството на топлоснабдяването може да се постигне чрез инвестиране в топлоизточника, обновяване на топлопреносната мрежа и подмяна на остарели абонатни станции, също констатира проверката на КЕВР. Комисията посочва, че е извършила преглед на лиценза, както и са установили, че през 2022 г. не са направени никакви инвестиции, но и в бизнес плана на дружеството не са били планирани такива.

Не е инвестирано в топлоизточника на централата, което би довело до увеличаване на ефективността на производството на топлинна и електрическа енергия и намаляване на вероятността за аварии. Налице е сериозно неизпълнение на ремонтите на топлопреносната мрежа - само 29,5 % от планираните.

В резултат на настъпилите аварии в топлоизточника топлопреносната мрежа е останала недогрята, което е причината през периода 01.11.2022 г. - 20.01.2023 г. клиентите в гр. Габрово да не са получавали качествена топлофикационна услуга, пише в доклада на КЕВР.

Друг основен фактор за честите прекъсвания на топлоподаването е недоброто състояние на топлопреносната мрежа. От регистрираните през целия период 21 прекъсвания на топлоснабдяването 16 били са в резултат на аварии по мрежата. Други 5 прекъсвания са поради повреди в топлоизточника, което е нарушило качеството на топлоснабдяването на всички клиенти. Изводът на Комисията е, че необновената топлопреносна мрежа поставя под риск сигурността и непрекъснатостта на топлоснабдяването.

Освен това КЕВР е проверила, че при всички 21 аварии топлоподаването е било възстановено за по-малко от 48 часа, което е в съответствие на изискванията. Така може да се заключи, че "Топлофикация - Габрово" ЕАД не е нарушило условията на издадената лицензия за дейността "пренос на топлинна енергия". И въпреки че не дължи според наредбите обезщетения, самата Топлофикация е предприела тази мярка и е обезщетила всички потребители с 20% за м. декември и 30% за м. януари.

КЕВР инспектира извънредно Топлофикация Габрово

КЕВР инспектира извънредно Топлофикация Габрово

В случай, че бъдат констатирани нарушения КЕВР ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки