В България процедурата е такава, че не може да бъде отзован евронаблюдател, но Европейският парламент може да освободи Димитър Стоянов от поста.

Това каза, цитирана от Дарик радио Антония Първанова, народен представител от НДСВ и наблюдател в Европейския парламент.

Припомняме, вчера депутатът от „Атака" Димитър Стоянов е разпространил електронно писмо до всички депутати и служители в Eвропейския парламент, което съдържа расистка оценка и обиди за унгарския депутат от ромски произход Ливия Ярока.

Според Антония Първанова думите на Димитър Стоянов ще имат политически последици за България.

Тя каза още, че коментарът на Стоянов се превръща в политически въпрос.

Коментирайки този случай заместник-председателят на Партията на европейските социалисти Ян Мариус Виерсма заяви, че „те са доста шокирани от отношението на българския евронаблюдател към Ливия Ярока, която е ценен член на европарламната от Унгария".

„Тя е от ромски произход, но е изключително активен колега. Докато се занимавах с проблемите на ромите, работих много с нея. Именно заради изключително добрата си работа тя е кандидат за нашата парламентарна награда, хората я подкрепят", посочи Виерсма.

По думите му в пленарна зала някои колеги вече повдигнаха въпроса, че това е напълно неприемливо.
„Смятам, че ще поискаме председателят на парламента да разгледа проблема по-обстойно и да поиска извинение. Моят съвет към председателя на Европарламента е да поиска от този наблюдател да се извини за това, което е направил. Ако той откаже, трябва да предприемем действия този човек повече да не е активен в ЕП", коментира Виерсма.

По думите му подобно нещо не се е случвало досега в Eвропарламента.

„Смятам, че това е израз на расистски чувства, които понякога се наблюдават в много екстремистки партии. Говоря за партии не само в Източна Европа, но и такива от старите страни членки на ЕС. Но в новите страни членки или кандидатки, защото България ще с присъедини едва през януари, този расизъм се концентрира върху ромското население, което е тотално погрешно", смята Виерсма.