Това е една поредна гавра с паметта на Ататюрк, който през 1923 г. създаде една светска държава с девиза "Нова Турция няма нищо общо с Османската империя", но за съжаление от 12 години насам съседната турска държава става все по-ислямистка и много османлийска, поради което от там назрява и нова заплаха.

Това коментира акад. Георги Марков пред БНР по повод обявяването на бъдещия турски премиер Бинали Йълдъръм, което стана в деня, в който се почита паметта на "бащата" на модерната турска държава Кемал Ататюрк.

"Трябва да си отваряме очите. Никакво НАТО няма да ни спаси при един такъв вътрешен конфликт. В Турция става нещо много тревожно", предупреди ученият.

"Новият султан" Ердоган скоро ще превърне Турция в президентска република, ще закрива опозициите, ще затвори телевизиите и вестниците и Европейският съюз ще му ръкопляска. Евросъюзът е заложник на Ердоган, каквото каже той, това става. Той диктува условия. И Европейският съюз е един икономически гигант, но военно джудже, анализира академикът.

"Ердоган се е самозабравил", смята акад. Марков, като допълни: "Като слушам как се държи по стадионите и митингите, ми напомня на Хитлер след Мюнхенската конференция през 1938 г."

Акад. Георги Марков е сред академичните фигури, които се обединиха около това, че има навлизане на турски капитали в български институции.

"Те не само купуват болници, но и предприятия и земи", изтъкна той.