Транспортният министър Бинали Йълдъръм е единственият кандидат за премиер на Турция и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщават световни агенции.

Припомняме, по-рано този месец настоящият премиер Ахмет Давутоглу заяви, че се оттегля от двата поста. Предполага се, че решението е свързано заради разногласия с президента Реджеп Ердоган във връзка с искането на държавния глава Турция да се превърне в президентска република.

Давутоглу потвърди, че хвърля оставка на 22 май
Обновена

Давутоглу потвърди, че хвърля оставка на 22 май

Председателството на управляващата Партията на справедливостта

Йълдъръм, който е близък съюзник на Ердоган, е назначен за председател на партията, което автоматично го прави премиер на страната. Той е сред основателите на управляващата партия.

Минути след оповестяването на новината транспортният министър обеща да продължи борбата срещу тероризма, който заплашва Турция.

Ще положим всички усилия като работим в пълна хармония, предимно с нашия първи председател и лидер, а след това с нашите колеги от всички нива в партията, за да изпълним целите на нашата велика Турция, каза Йълдъръм.

60-годишният политик е транспортен министър от 2002 до 2013 година и от 2015 година отново заема поста.

Той официално ще заеме поста на министър-председател в неделя, когато ще се проведе конгрес на партията. В началото на следващата седмица Ердоган ще му предостави мандат, след като ще бъде съобщен и съставът на кабинета.