ЕС трябва да бъде лидер в изграждането на новия световен ред, в който да върне мира като основна цел, това включва и поемането на водеща роля за регулиране на конфликта в Украйна. С това мнение вицепрезидентът Илияна Йотова се включи в летен научен семинар, организиран от Специализиран институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в Университета за национално и световно стопанство на.

"Войната в Украйна доведе до ерозия на следвоенния световен ред. Международните институции, част от които са европейските институции, и международното право постепенно губят своята практическа ефективност и значимост и не се заместват от нови", подчерта вицепрезидентът. Кризите актуализират въпроса за ЕС и неговата роля, за това как пази себе си и своите граждани, посочи вицепрезидентът и открои последните данни на Евробарометър, които открояват сигурността като основна грижа за европейските граждани.

Йотова откроява и темата за реформа на Шенгенското пространство, която бе актуална още по времето, когато самата тя бе евродепутат и до този момент не е намерено успешно решение.

Брюксел излезе с предложения за реформа на Шенгенската зона

Брюксел излезе с предложения за реформа на Шенгенската зона

"Шенген трябва да бъде укрепен, за да се справи с многото предизвикателства"

Йотова постави въпроса за общата отбрана в контекста на взаимодействието ЕС - НАТО, като според нея Европа трябва да има свой отбранителен модел, който да не се конфронтира с Алианса, а да го надгражда. Войната в Украйна обаче е нужна повече категоричност и повече координация.

Политическото решение за присъединяване на Украйна не може да води до отказ от собствените ни критерии или за сметка на ценностите, смята Йотова за решението за даването на статут на кандидат член на Украйна.

Голямата тема за започването на преговорите с РСМ и позицията на България илюстрира точно този факт, изтъкна Йотова. Тя оценява положително предложението на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани.

Йотова: Предложение като френското можеше много по-рано да е факт

Йотова: Предложение като френското можеше много по-рано да е факт

Това е зависило от Кирил Петков, смята вицепрезидентът

В контекста на сигурността на европейците вицепрезидентът подчерта и съществуващите не само физически граници във вътрешността на Европа - между по-богатите и повече осигурени социално граждани на Севера и по-бедните и по-малко защитени социално граждани на Юга. Никой друг континент в света освен Европа не е направил пред своето население социално обещание, както Европа. Европа е обещала социален съюз", посочи Илияна Йотова. Тя е категорична, че най-опасни са границите вътре в европейските общества. "Те трябва да се заличават, ако искаме хората да вярват в бъдещето на справедлива, солидарна и социална Европа. Това е в още по-голяма степен и ангажимент на България - страната с най-ниски доходи и най-високи неравенства в Съюза", подчерта вицепрезидентът.