Ако Кирил Петков беше убедил нашите европейски партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната, ни щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт. Това заяви пред журналисти в троянското село Орешак вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА, във връзка с вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

Според Йотова засега темата трябва да се коментира предпазливо, докато излезе решението на РСМ по въпроса и се види дали предвиденият протокол ще остане в настоящия си вид. Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет, обясни Йотова.

"Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и че България няма как да каже своето "да", докато тези права не са гарантирани така, както самият Европейски съюз изисква според Копенхагенските критерии. Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Република Северна Македония равноправен член на ЕС", добави вицепрезидентът във връзка с изизкванията на страната ни по отношение на сънародноците ни в РСМ.

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Според Радев френското предложение за РСМ е можело да е много по-успешно

Илияна Йотова коментира и обвиненията на премиера в почти-оставка Кирил Петков срещу президента Румен Радев. По думите й това е емоционална реакция - да търсиш някой да ти е виновен. "Ние сме правова държава, имаме заседания, стенограми от тях и там много ясно може да се види кой каква позиция е взел", отбеляза тя.

Във връзка с политическата ситуация в страната Йотова заяви: "Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо."

За пореден път тя изказа и мнението си, че трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено предвид тежката политическа конюнктура в страната, в Европа и в целия свят. Йотова също така увери, че ако се стигне до избори, президентската институция ще гарантира стабилността в страната, както го е направила през 2021 г. Освен това, тя призова политиците да бъдат достатъчно честни и искрени с българските избиратели.

Ива Митева не иска нови избори, вратите на ИТН не били затворени за ПП

Ива Митева не иска нови избори, вратите на ИТН не били затворени за ПП

Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение щяло да е да не го връщат

В село Орешак, община Троян, вицепрезидентът беше по повод 50-ата годишнина на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, която беше отбелязана с ретроспективна изложба "Традиция с бъдеще".

По-късно от президентството разпространиха официално съобщение за посещението й.

България не е само първенец в негативни класации. Не е малка страна. Имаме много какво да покажем на света. Духовната империя България няма граници, заяви Йотова на юбилея на изложението.

"Този остров - опора на миналото, традициите и обичаите, заслужава нашето уважение, особено в днешния свят на войни, когато се говори повече за продажба на оръжие, отколкото за мир, на тежки икономически и социални кризи, във време, когато дребни политически сметки опитват да рушат държавността", изтъкна тя.

Илияна Йотова поздрави всички, които половин век развиват Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, разпространяват българските традиции и занаяти по света и привличат интереса на чуждестранни партньори. "Традициите и паметта са живителните сокове, които ни правят силни българи. Българската памет трябва да предаваме на поколенията", подчерта тя.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на община Троян за активната му дейност.