Споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите не работи в най-важната му част, а именно - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е време ЕС да ревизира споразумението си с Турция.

За това настоя вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според нея споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължавало да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполагал с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни. Тук нашата позиция трябва да бъде много, много по-категорична", подчерта вицепрезидентът.

Преувеличавал се и страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна, констатира тя.

Тя определи позицията, изразена от президента Румен Радев по темата има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация като достатъчно категорична и достатъчна от висотата на този пост.

Румен Радев: Намесата на Турция в изборите ни е факт

Румен Радев: Намесата на Турция в изборите ни е факт

Истинският патриот и политик обичат България

"Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава, със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими. Те и в тази ситуация са недопустими", посочи Йотова.

Големият проблем не бил сега в турската предизборна кампания. Големият проблем за Европа, включително за нашата страна, щял да дойде след референдума на 16 април. Турция била част от бъдещия проект на Европа - докъде и как Европа ще се разширява. 

Коментирайки т. нар. Бяла книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, вицепрезидентът изрази лично мнение, че България трябва да бъде част от страните, които залагат на петия, последен вариант - за повече Европа във всички сфери.