Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт. Това заяви в предаването по "Панорама" на БНТ президентът Румен Радев.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела.", посочи Радев.

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

Още един е експулсиран, друг влиза в списъците с нежелани

Той отрече да има политически уволнения от служебния кабинет. Главният секретар на МВР си отиде за опита му да въздейства на директорите на областните дирекции, посочи президентът. Виждате, че от там се гарантират честните избори. Когато има сигнали за корупция и нарушения, отиват в прокуратурата и няма да позволя да бъдат потулени, каза Румен Радев.

Българската кандидатура за европейски комисар ще бъде излъчена през месец май. Ако няма редовен кабинет, то това ще направи служебното правителство. Повече не можем да чакаме, посочи Румен Радев.

Президентът има строги ограничения по конституция. Властта не е в президента както казват и се измъкват повечето от отговорност. Назначенията на служебния кабинет са лично мои. Единици от тях имат партийно ниво. Допитвал съм се за избора до приятели, колеги и моя екип. До партии категорично не съм се допитвал. Това каза президентът.

Той не пропусна да отбележи, че бяха изнесени данни за обществени поръчки и бяха подадени сигнали в прокуратурата. Нормално е да бъдат сменени тези хора, но категорично няма политически принцип тук.

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Подписан е указът за освобождаването му

Уволнението на Гарелов е право на служебния премиер. Гарелов постъпи като джентълмен, когато защити свой колега, особено жена. Бях информиран и Огнян Герджиков ми изложи мотивите си, приех ги, обясни той.

Посочете ми неправомерни уволнения, каза Радев. Според него санкциите срещу Русия разединяват Европа във времена, когато Стария континент трябва да е единен.

Истинският патриот и политик обича България, припомни Румен Радев.

Румен Радев: Политиците да се държат отговорно

Румен Радев: Политиците да се държат отговорно

България няма да плати нито лев за охраната на небето ни

По отношение на оценката на президента за кабинета, той заяви, че обществената подкрепа и общественото доверие доказват, че правителството се справя добре. По думите му, бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата; бяха показани редица обществени поръчки с порочни практики. Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси. Наваксахме и подготовката за председателството на ЕС, допълни президентът. Според него, за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия - на въпрос трябваше ли България да спре това и да наложи вето, Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена. "Санкциите трябва да се решават на политическо ниво.

ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни
Обновена

ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни

Служители на МВР са помогнали при изпълнението на мерките

А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия. Така обобщи Румен Радев.