Турски гражданин е с наложена от председателя на ДАНС принудителна административна мярка "експулсиране". Още един турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, съобщават от Държавната агенция.

Мерките са приложени в изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни и със заповед на председателя на ДАНС.

Турският гражданин с мярка "експулсиране" е и със "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години по Закона за чужденците в Република България. Мотивът е, че той представлява заплаха за националната сигурност.

ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни
Обновена

ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни

Служители на МВР са помогнали при изпълнението на мерките

Вторият турски гражданин, със заповед на председателя на ДАНС (на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България), е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като също представлява заплаха за националната сигурност.

Според събраните от органите на ДАНС данни двете лица са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров изказа своята увереност, че ДАНС си е свършила работата.

"Няма изгонен турски гражданин. Има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът", категоричен бе Сотир Цацаров.

Той не уточни с какво точно е била заплашена националната сигурност, но посочи, че става въпрос за действия, насочени срещу териториалната цялост на страната. Цацаров не изключи да има и други подобни случаи в бъдеще. Той бе категоричен, че свършеното от службите в конкретния случай е напълно в интересите на страната и на закона.

Припомняме, по-рано днес със заповед на председателя на ДАНС бяха наложени принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на друг турски гражданин заради създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията.

Служебният премиер Огнян Герджиков не коментира информацията от тази сутрин за първия изгонен от ДАНС турски гражданин.

С думите си обаче той потвърди, че има опити за "известно внушение" през последните години на всички избори от страна на Турция.

Взети са мерки по отношение намесата от страна на чужди сили в изборния процес, уверява от няколко дни Огнян Герджиков.

По-късно през деня обаче, в Благоевград, премиерът съобщи, че турският гражданин е агитирал за изборите, а дейността му е била засечена в района на Шуменско.

Припомняме, днес посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски пристига в България, след като вчера я привикаха от Външно министерство, за да бъде инструктирана за изборите и как да действа при евентуални конфликтни ситуации.