Алиан Али, вицепрезидент на организацията на евреите в България "Шалом" заяви, че в България има жива активна еврейска общност. Не, българската държава не е запазила живота на евреите, а спасението е в резултат на действията на българския народ, на Българската православна църква (БПЦ) и на българската нефашистка общественост, каза той на пресконференция в БТА, на която бе обсъден План за стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международния ангажимент на България за борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство.

"В плана няма дума за физическата защита на местата, в който се развива животът на евреите. Няма дума и за действителна подкрепа на еврейския живот на страната, липсва бюджет, който обрича планът да остане на хартия, липсва административно ниво, което да е отговорно за плана и без административно ниво нищо няма да се случи. Неведнъж сме писали на министъра на външните работи във връзка с този национален план, но нашият глас остава глас в пустиня. Планът е на ниво проект и дано в окончателния действителен план всички тези неща да бъдат отразени", настоя Али.

Проектът цели да окаже подкрепа при изпълнението на ангажиментите на България като член на ЕС и на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) за интеграцията на мерки, посветени на предотвратяване на антисемитизма в съответните национални стратегически документи и разработването на първия Национален план за действие за борба с антисемитизма на Република България. Проектът е финансиран по Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Ангел Банджов, директор на дирекция "Права на човека" в МВнР заяви, че борбата с дискриминацията и омразата е национален приоритет.

Банджов отбеляза, че няма общество, колкото и развито да е то, което да е свободно от отрицателни феномени като дискриминацията и омразата. Борбата с дискриминацията и омразата е национален приоритет на Министерство на външните работи, увери той. От гледна точка на външната политика на България изпълнението на този проект представлява принос към този външнополитически приоритет - борбата с омразата и дискриминацията, коментира Ангел Банджов. В България и в миналото, и сега се запазва високата степен на интегрираност на българските евреи във всеки един аспект на обществения живот.

Едновременно с пресконференцията в БТА от българската прокуратура съобщиха, че се провежда двудневен семинар, посветен на противодействието на антисемитизма. В него участват заместник главният прокурор Мария Павлова и заместник ръководителят на дипломатическата мисия на Държавата Израел в България Наама Леви. Присъствал е и Ангел Банджов. Участие във форума взимат прокурори и следователи от Софийски апелативен район и Национална следствена служба. Лектори са представители на академичната общност и юристи от Държавата Израел, които коментират въпроси, свързани с глобалния антисемитизъм, радикализацията на крайнодесните формации и представят практически методи за борба с проявите на агресия и сегрегация и престъпленията, породени от тях.