При нова бежанска вълна е неприемливо България да бъде оставена сама. Това каза в интервю пред БНР докладчикът по Дъблинския регламент в Европарламента Сесилия Викстрьом.

Тя разясни, че проектът й за реформа, приет от евродепутатите, е насочен именно към страните, които са външна граница на Евросъюза. Евродепутатът критикува държавите от Вишеградската четворка, които не отстъпват от позицията си за премахване на миграционните квоти, и призовава Европейския съвет да пристъпи към гласуване на позиция по пакетното миграционно досие, въпреки тези разногласия.

ВКБООН: По-голямата част от бежанците не отиват в Европа

ВКБООН: По-голямата част от бежанците не отиват в Европа

Да има система за равноправно разпределение на бежанците и предсказуемост

По думите на Викстрьом нефунциониращата европейска система доведе от споразумението с Турция, до разселването на 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Доведе до поредица от спешни мерки от различен характер, бяха създадени т.нар. "горещи точки".

През 2018 година трябва да имаме вече единна политика в тази област, призовава европолитикът.

Според нея единна политика е постигната при храната, медицината, при транспорта, банкирането, застраховките, а когато става дума за човешки същества, сме напълно парализирани.

По думите на Викстрьом 85 % от бежанците се намират в развиващите се страни, а ние сме най-богатият регион в света. Тук идват само 0.5 процента от тях при достигнатия рекод при бежанската криза от 2015 година и вече наплива на мигранти вече е ограничен.

"И пак гледаме някой друг да поеме отговорността. В този случай го прави Турция. Но ние трябва да подредим нашата европейска къща и да посрещаме предизвикателствата заедно. Важно е за България да се знае. Моята политика за реформата на Дъблинския регламент, за който отговарям, е насочена към източните граници на страните-членки, а сред тях е България. За мен е неприемливо в дни на големи предизвикателства, страната ви да остане сама. Не, ще посрещаме трудностите заедно, като едно семейство, каза Сесилия Викстрьом.

Много деца бежанци в Швеция се оказват възрастни

Много деца бежанци в Швеция се оказват възрастни

Това показва разследване на полицията

Отделните държави трябва да уеднаквят позициите си по казуса до края на юни. Още през март ще бъде направена оценка на напредъка в това отношение.

Междувременно германският вътрешен министър Томас Де Мезиер обяви в четвъртък в София на заседание на неформалния съвет на вътрешните министри на държавите-членки, че страната му няма да настоява за задължително квотно разпределение на бежанците в ЕС.

Липсва европейско лидерство и четири държави бяха оставени да блокират развитието на политиката в тази сфера, допълни Сесилия Викстрьом.