Евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив за средно време от 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници.

Инициативата е по повод честите задръствания и опашките от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на документите на граничните пунктове, съобщиха от ГЕРБ.

Подписката е инициирана през лятото на 2022 г. след пореден случай с блокирани камиони на ГКПП "Русе - Гюргево". Подписите са събирани шест в цяла България. Предстои Комисията по петиции на Европейския парламент да се произнесе за бъдещите стъпки по обсъждането и гласуването на петицията.

В нея се заявява, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие върху вътрешния пазар на Ервопейския съюз, затрудняват придвижването между държавите членки и се отразяват негативно на здравето и условията на труд на шофьорите. Според петицията проблемът влияние и пряко върху качеството и чистотата на въздуха, шума и замърсяването, риска от пътни инциденти и увреждането на пътната инфраструктура, която не е пригодена за такава интензивност на тежкотоварния трафик.

Новаков предлага мерки за облекчаване на трафика по граничните пунктове

Новаков предлага мерки за облекчаване на трафика по граничните пунктове

Един камион трябва да бъде проверяван за една минута на която и да е граница между европейски страни